Δευτέρα, Απρίλιος 23, 2018
Βρείτε μας στο Facebook Ακολουθείστε μας στο Twiter Ενημέρωθείτε μέσω RSS Παρακολουθείστε μας στο Youtube Βρείτε μας στο Linkedin Δείτε μας στο Flickr Ακολουθείστε μας στο Scoopit       Ελληνικά  English       Sitemap

Κρητική Διατροφή

"Μην ψάχνετε για το χάπι που υποκαθιστά την Κρητική διατροφή. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο".

Serge Renaud 1998, «Lyon Diet Heart Study»

Η Κρητική Διατροφή αποτελεί την βάση της Μεσογειακής Διατροφής όπως αποδεικνύεται από  επιστημονικές μελέτες και όπως τεκμηριώνει η παγκόσμια βιβλιογραφία.

Λαμβάνοντας υπόψη αποτελέσματα ερευνών στο πεδίο συσχέτισης της διατροφής με την υγεία, διαπιστώνεται η υπεροχή της Κρητικής Διατροφής, σε σχέση με άλλα διατροφικά πρότυπα της λεκάνης της Μεσογείου αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, ως προς τα οφέλη και την ευεργετικότητα της στην μακροζωία και στην αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων (καρδιοαγγειακά νοσήματα, καρκίνοι, παχυσαρκία, διαβήτη κα).
Στη «Μελέτη των 7 χωρών», αποδεικνύεται περίτρανα η αξία του τρόπου διατροφής των Κρητών και η σημασία των τροφίμων το διατροφικού προτύπου της Κρήτης (όπως ελαιόλαδο, φυτικές ίνες, φρέσκα εποχικά φρούτα & λαχανικά, όσπρια) στην διατήρηση ενός υγιούς μοντέλου διατροφής και τρόπου ζωής, που θωράκισε τους Κρητικούς από σοβαρές ασθένειες του Δυτικού πολιτισμού.

Θνησιμότητα

Η θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο ανά 1000 άτομα στους πληθυσμούς που μελετήθηκαν στη Μελέτη των Επτά Χωρών, μετά από τα 25 έτη παρακολούθησης. Δίνεται ο μέσος όρος της θνησιμότητας για δύο πληθυσμούς που μελετήθηκαν από τη Φινλανδία, για τρεις πληθυσμούς που μελετήθηκαν από την Ιταλία, για 5 πληθυσμούς που μελετήθηκαν από τη Γιουγκοσλαβία και για 2 πληθυσμούς που μελετήθηκαν από την Ιαπωνία. Κανένας από τους επιμέρους πληθυσμούς δεν παρουσίαζε θνησιμότητα μικρότερη από την Κρήτη.  Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως  και στην Ολλανδία, μελετήθηκε ένας πληθυσμός.

(Προσαρμογή από Menotti et al. 1999)


Σήμερα, η Κρητική Διατροφή και τα τοπικά προϊόντα, διεκδικούν την θέση και την αναγνώριση που τους αξίζει. Μπροστά στα συνεχή διατροφικά σκάνδαλα και την απειλητική διάσταση που παίρνουν οι επιβλαβείς συνέπειες του μοντέρνου και απαιτητικού τρόπου ζωής στην ανθρώπινη υγεία, η υιοθέτηση των αρχών του Κρητικού διατροφικού προτύπου, κρίνεται σχεδόν αναγκαία τόσο στις νεαρές ηλικίες όσο και σε ενήλικες.
Όταν μιλάμε για Κρητική Διατροφή, ουσιαστικά αναφερόμαστε σε έναν συνολικότερο τρόπο ζωής και δεν θα πρέπει να αγνοούμε τους παράγοντες που ενδεχομένως συνέβαλλαν στις ευεργετικές της δράσεις όπως:

  • Η σωματική δραστηριότητα,
  • Οι σταθερές ώρες των γευμάτων, και
  • Το γεγονός ότι τα γεύματα αποτελούσαν μια ευχάριστη κοινωνική εμπειρία, σε αντιδιαστολή με το μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που καταναλώνουν φαγητό μπροστά στην τηλεόραση, συνήθεια η οποία σχετίζεται με υπερκατανάλωση φαγητού.

Η ανάδειξη της ιδιαιτερότητας του «κρητικού διατροφικού μοντέλου» αποτελεί σήμερα, ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Κρήτη. Καθώς οι κοινωνίες και οι οικονομίες εξελίσσονται, οι κοινωνικές συμπεριφορές και τα πρότυπα αλλάζουν, κρίνεται  σημαντική όσο ποτέ άλλοτε η επιστροφή των κατοίκων εντός και εκτός του Νησιού, σε ένα υγιεινό διατροφικό μοντέλο που θα βασίζεται στα τοπικά, ποιοτικά προϊόντα τα οποία χαρακτηρίζουν την πιο υγιεινή διατροφή παγκοσμίως.

Περισσότερες πληροφορίες: www.cretan-nutrition.gr

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ακολουθήστε μας στο διαδίκτυο

Βρείτε μας στο Facebook Ακολουθείστε μας στο Twiter Ενημέρωθείτε μέσω RSS Παρακολουθείστε μας στο Youtube Βρείτε μας στο Linkedin Δείτε μας στο Flickr

Κοινοποίησε το!

Περιοχή Χρηστών

Σύνδεση

Σύνδεση

Όνομα Χρήστη
Κωδικός *
Remember Me