Δίκτυο Δημοτικών και Δημόσιων Βιβλιοθηκών Κρήτης

Αναρτήθηκε στις 5/02/2013, στην κατηγορία Δίκτυο Βιβλιοθηκών Κρήτης

Future Library

Η ανάδειξη και αναζωογόνηση των βιβλιοθηκών της Κρήτης, για ν’ αποτελέσουν σύγχρονα κύτταρα μάθησης και εκπαίδευσης, είναι ο στόχος της Περιφέρειας Κρήτης, μέσα από τη συμμετοχή της στο τετραετές πρόγραμμα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Future Library», που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει στο τετραετές πρόγραμμα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Future Library, με στόχο την δημιουργία δικτύου δημόσιων-δημοτικών βιβλιοθηκών σε ολόκληρη την Ελλάδα, που θα εστιάσει στην εκπαίδευση των μελών του προσωπικού, στη μερική ανακαίνιση των επιλεγμένων βιβλιοθηκών, στην ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών για παιδιά και συναφών δραστηριοτήτων, καθώς και στη δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χώρου για τη μεταμόρφωση των βιβλιοθηκών σε ζωντανούς οργανισμούς που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινότητας και λειτουργούν ως κέντρα γνώσης, παιδείας και ψυχαγωγίας.

Το έργο του Δικτύου Βιβλιοθηκών στο οποίο συμμετέχει η Κρήτη, θα παραδοθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, στη νέα υπερσύγχρονη έδρα της, στην άκρη του Φαληρικού Δέλτα, το 2015 (Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος).

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 12 Περιφέρειες της Ελλάδας με στόχο την ανάδειξη των βιβλιοθηκών της περιφέρειας τους και την πραγματοποίηση του οράματος που αποσκοπεί να φέρει στην αγκαλιά των βιβλιοθηκών όλους τους κατοίκους της Ελλάδας, ανεξαρτήτως ηλικίας, μόρφωσης, καταγωγής και θρησκείας, επενδύοντας όχι μόνο στην ανανέωση των συλλογών και της υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά στους ανθρώπους, που αποτελεί την ψυχή και τον λόγο ύπαρξης και λειτουργίας των βιβλιοθηκών.

Βιβλιοθήκες της Κρήτης που συμμετέχουν, μέχρι σήμερα, στο Δίκτυο της Future Library:

Π.Ε.Λασιθίου

Π.Ε.Ηρακλείου

  • Βικελαία Βιβλιοθήκη
  • Σακορράφειος Δημοτική Βιβλιοθήκη (Μινώα Πεδιάδας- Καστέλλι)
  • Δημοτική Δανειστική Βιβλιοθήκη Χερσονήσου

Π.Ε.Χανίων

  • Παιδική- Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου Χανίων
  • (Απολογισμός Έργου – Δράσεων των Δημοτικών Βιβλιοθηκών Χανίων για το έτος 2011).
  • Βιβλιοθήκη Δημοτικής Ενότητας Σούδας

Δείτε εδώ τις Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις “Διαδρομές με Πυξίδα την Βιβλιοθήκη” της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με την Future Library.

niarhos

Για περισσότερες πληροφορίες- συμμετοχή στο Δίκτυο: Συντονίστρια για την Περιφέρεια Κρήτης, Ήρα Βουτσαλά, τηλ. 2813 400243-246 & 355, voutsala@pkr.gov.gr.

 

Το Future Library επικεντρώνεται στις δημόσιες/δημοτικές Βιβλιοθήκες που σημαίνει ότι μόνο αυτές μπορούν να λάβουν δωρεές.

Παρόλα αυτά θέλουμε να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ Δημοσίων/Δημοτικών Βιβλιοθηκών με άλλες Βιβλιοθήκες και Οργανισμούς (σχολικές, μοναστηρίων και ιδιωτικές). Για αυτό καλό είναι οι Βιβλιοθήκες να αρχίσουν να συνομιλούν μεταξύ τους και να συνεργάζονται.

Οι Βιβλιοθήκες που δεν είναι Δημόσιες ή Δημοτικές μπορούν να γίνουν μέλη του Future Library κάνοντας προφίλ στο Future Library ώστε να παρακολουθούν και να ενημερώνονται για τις δράσεις του. www.futurelibrary.gr

Eπίσης μπορούν να συμμετέχουν, κατά περίπτωση, στα σεμινάρια που οργανώνει το Future Library αρκεί τόσο οι Βιβλιοθήκες αυτές όσο και οι υπάλληλοι τους που θα συμμετέχουν σε αυτά να έχουν σκόπο την ανάδειξη των δημόσιων/δημοτικών Βιβλιοθηκών.

Ενά καλό παράδειγμα συνεργασίας είναι αυτό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Καλαμάτας με την υπάλληλο μιας ιδιωτικής Βιβλιοθήκης (η οποία συμμετείχε και στο σεμινάριο που πραγματοποιηθηκε στη Βέροια για τηn οργάνωση και τη διαχείριση της καλοκαιρινής εκστρατείας) ,η οποία έχει οργανώσει κατά το μεγαλύτερό της μέρος την καλοκαιρινή εκστρατεία για τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Καλαματάς η οποία έγινε και αποδέκτης της Δωρεάς του Future LIbrary. Οι δυο Βιβλιοθήκες συνεργάζονται πλέον σε ενα πλαίσιο μακροχρόνιου διαδανεισμού.

Οι Δημόσιες/Δημοτικές Βιβλιοθήκες που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Future Library πρέπει να πραγματοποιήσουν τα εξής 3 Βήματα της διαδικασίας εγγραφής:

1. Να δημιουργήσουν προφίλ στο Future Library

2. Να αναρτήσουν στο προφίλ τους 10 φωτογραφίες

3. Να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο υποδομών http://bit.ly/Mew0q7 και να το στείλουν στην κα Στέλλα Χατζοπούλου στο e-mail: stella@futurelibrary.gr