«Άνθρωπος: Περιπατητής σε Αμφιλεγόμενη Πορεία»

έργα από τον εικαστικό Κωνσταντίνο Περάκη

Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου (Βασιλική Αγίου Μάρκου)

6 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου 2021

Έκθεση με τίτλο «Άνθρωπος: Περιπατητής σε Αμφιλεγόμενη Πορεία», με έργα από τον εικαστικό Κωνσταντίνο Περάκη, παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου (Βασιλική Αγίου Μάρ-κου), από 6 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου 2021. Την έκθεση επιμελείται η Μυρτώ Κοντομιτάκη, Μουσειολόγος και Ιστορικός Τέχνης και αποτελεί συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου.

Από τα επιτοίχια έργα του Κωνσταντίνου Περάκη, προκύπτουν πολλά εικαστικά σενάρια. Εναρμο-νισμένα με την ένταση της σημερινής ζωής σε όλα τα επίπεδα, από το άμεσο δομημένο και κατα-πατημένο φυσικό περιβάλλον μας, στο κατεστραμμένο από τους πολέμους περιβάλλον των πολυ-συζητημένων και πολύπαθων μεταναστών και προσφύγων.

Το πόσο «δικά μας» αισθανόμαστε τα θέματα αυτά, ενώ παράλληλα μας βάζουν σε υποψίες μιας αποκάλυψης εφάμιλλης του 1984 του Τζωρτζ Όργουελ, είναι αυτό που μαγνητίζει το θεατή. Μηνύ-ματα κοινωνιολογικά, οικολογικά, πολιτικά κ.ά, περιμένουν απάντηση. Έκθεση σύγχρονη, καθότι ο Κωνσταντίνος Περάκης μας «κλείνει το μάτι», ενώ εμείς πασχίζουμε να αποφασίσουμε, εάν το καθένα από τα συγκλονιστικά έργα του, πρόκειται για δυστοπία, ουτοπία ή απλά τα δικά μας γνώριμα τοπία.