ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΡΗΤΗΣ

Υστερομινωικό Νεκροταφείο στους Αρμένους

Ώρα έναρξης: 21.00

What is above it is what is below and the sky is a mirror reflecting back at the world.

Το Φεστιβάλ Κρήτης σας ξεναγεί στο Υστερομινωικό Νεκροταφείο Αρμένων στο Ρέθυμνο. Οι ταφικές παραδόσεις ενός πολιτισμού διαχειρίζονται και απωθούν την αμηχανία και τον πόνο της απώλειας. Πλαισιώνουν τον θάνατο κοινωνώντας μέσα από τις τελετές μια ανάγκη για επέκεινα. Το πραγματικό σώμα απωθείται και αντικαθίσταται από ένα υπερβατικό σώμα.

Θα επισκεφτούμε το αρχαίο νεκροταφείο με όρους προσωρινής συγκατοίκησης στο συμβολικό του πυρήνα.

Θα προσεγγίσουμε τις έννοιες της ανασκαφής, του τάφου, της τυπολογίας, του ρυθμού.

Με μια απλότητα στα τεχνικά μέσα θα χτίσουμε ένα διάλογο με τις συνδηλωτικές για εμάς έννοιες του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου,

Ένα έργο που μορφικά και εννοιολογικά επεξεργάζεται  τυπολογίες ταυτότητας,  με ψηφιακή διαμεσολάβηση και ψηφιακό αρχείο, τον κινηματογράφο του ίχνους, της αυθόρμητης καταγραφής και του καθημερινού, μέσω επαναλαμβανόμενων μοτίβων (loops). Το έργο θα πλαισιωθεί από τον σχεδιασμό ενός χάρτη του αρχαιολογικού χώρου και ενός εκπαιδευτικού προγράμματος.

Συντελεστές:

Ξαβιέρα Κουβαρά (video artist), Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης (καλλιτέχνης του ήχου, εικαστικός), Βίκτωρ Γκόγκας (σχεδιαστής/graphic designer), Μυρτώ Λάβδα (καλλιτεχνικός/παιδαγωγικός σύμβουλος – συντονίστρια project).

Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.

Λίγα λόγια το Φεστιβάλ Κρήτης:

Η Περιφέρεια Κρήτης για πρώτη φορά οργανώνει το «Φεστιβάλ Κρήτης», με άξονα τους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους και τα πολιτιστικά της μνημεία, από την μια έως την άλλη άκρη του νησιού.

Το Φεστιβάλ Κρήτης τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, την στήριξη δήμων και των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Ζάκρου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Γκουβερνιώτισσας, στην προβλήτα του μικρού λιμένα απέναντι από το φρούριο Κούλε στο Ηράκλειο, στο «τόπο του βοσκού» στα Ανώγεια, στο θέατρο Φουρνί στις Αρχάνες, στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, στον αρχαιολογικό χώρο Μαλίων «Μινωικό Ανάκτορο», στον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας, στο Υστερομινωικό νεκροταφείο Αρμένων στο Ρέθυμνο, στο Φρούριο Κούλε στην Άπτερα Χανίων, στο Ενετικό Φρούριο Φιρκά στα Χανιά και στα Ενετικά Τείχη Ηρακλείου στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης».

Πληροφορίες για το πρόγραμμα του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΡΗΤΗΣ στο link της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Κρήτης:

https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/actions/politismos/festival/

 

Σε όλες τις εκδηλώσεις θα εφαρμόζονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Συνίσταται η έγκαιρη προσέλευση στις εκδηλώσεις για την αποφυγή καθυστερήσεων καθώς και συνωστισμού.

(1 έως 1,5 ώρα πριν την έναρξη τους)