Αρχική Η Περιφέρεια Βρέντζου – Σκορδαλάκη Θεανώ

Βρέντζου – Σκορδαλάκη Θεανώ

Γεννήθηκε στο Χαράκι Μονοφατσίου το 1956 και κατάγεται από πολύτεκνη αγροτική οικογένεια. Είναι παντρεμένη με το Μιχάλη Σκορδαλάκη και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Μάρκο και τον Μανώλη. Έχει σπουδάσει λογιστικά.

Βρέντζου - Σκορδαλάκη Θεανώ

  • 1983-2010: H επαγγελματική της δραστηριότητα συνδέεται με τη ανάπτυξη και τη ανοδική πορεία της εταιρείας σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκη, στην οποία εργαζόταν ως διευθυντικό στέλεχος.

Η κοινωνική της δραστηριότητα είναι μακρόχρονη, πολύπλευρη αλλά διακριτική και επικεντρώνεται στους χώρους: του πολιτισμού, της κοινωνικής αλληλεγγύης, με περισσότερη ευαισθησία στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

  • 2002 – 2010: Εκλέγεται στο Δήμο Ηρακλείου με επιτυχία δημοτική σύμβουλος, ανάμεσα στις πρώτες θέσεις. Κατά το διάστημα της θητείας της διετέλεσε:

Α) Πρόεδρος όλων ΚΑΠΗ του Δήμου Ηρακλείου

Β) Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης (ΔΕΠΤΑΗ), στην οποία ανατέθηκε η δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου.

Γ) Μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής

Μεταξύ των δραστηριοτήτων της είναι:

α) Ο σχεδιασμός και η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»,

β) Η ουσιαστική συμβολή της στη δημιουργία και λειτουργία του νέου Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας – Συμβουλευτικού Σταθμού Οικογένειας (Παράρτημα Β’ ΚΑΠΗ στην περιοχή Καμινίων – Τάλως) και

γ) Η ουσιαστική συμβολή της στη δημιουργία 4 νέων ΚΑΠΗ και συγχώνευση τους σε ενιαίο οργανισμό, Δ.Ο. ΚΑΠΗ (Δημοτικός Οργανισμός Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων)

  • Νοέμβριος 2010 (μέχρι και τον Αύγουστο 2014). : Εκλέγεται πρώτη σε ψήφους Περιφερειακή Σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο «Κρήτη Πρώτη Δύναμη « του Σταύρου Αρναουτάκη και αναλαμβάνει αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης σε θέματα Αγροτικού Τομέα & Κοινωνικής Πολιτικής

Με ευθύνη της:

1) Εκπονήθηκε για πρώτη φορά ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ για τον πρωτογενή τομέα. Με 287 στοχευμένες δράσεις.

2) Δημιουργήθηκε η ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ : Βασικό αναπτυξιακό εργαλείο , για την πιστοποίηση και την προώθηση, των Κρητικών προϊόντων (Σύμπραξη Ιδιωτικού & Δημοσίου).

3) Καθορίστηκαν τα κριτήρια πιστοποίησης και ελέγχου των Κρητικών προϊόντων.

4) Δημιουργήθηκε και κατοχυρώθηκε το ενιαίο σήμα εντοπιότητας και ποιότητας των Κρητικών προϊόντων με το ενιαίο BrandName «Κρήτη, Γενέτειρα Αξιών».Ήδη έχουν πιστοποιηθεί οι 29 πρώτες Κρητικές επιχειρήσεις και σε σύνολο 161 περίπου προϊόντα.

5) Δημιουργήθηκαν τα σήματα ποιότητας Κρητικής Κουζίνας και Επισκέψιμων Οινοποιείων.

6) Ξεκίνησε η διαδικασία σύνταξης φακέλων για 47 Κρητικά προϊόντα για ΠΟΠ – ΠΓΕ – ΕΠΙΠ. Άνοιγμα νέων αγορών, επιχειρηματικές αποστολές, συμμετοχές σε εκθέσεις εσωτερικού- εξωτερικού, υπογραφή συμφωνιών με επιχειρήσεις εξωτερικού. Γαστρονομικές εκδηλώσεις – οργάνωση ημερίδων αγροτικού περιεχομένου. Δημιουργία του Κρητικού Μπακάλικου.

7) Δημιουργία ψηφιακού συστήματος προβολής, προώθησης και ενημέρωσης θεμάτων για την ενδοχώρα, τα τοπικά προϊόντα, αγροτουρισμό, νομοθεσίες, Κρητική διατροφή, δραστηριότητες υπαίθρου κ.τ.λ.

8) Ανέλαβε πρωτοβουλίες για υποστήριξη και σύσταση ομάδων παραγωγών και κτηνοτρόφων (ήδη η πρώτη ομάδα κτηνοτρόφων στους Δήμους Αρχανών – Αστερουσίων, Γόρτυνας, Φαιστού & Μινώα Πεδιάδος είναι γεγονός).

9) Δημιουργείται στην περιοχή του Κατσαμπά στο Ηράκλειο αμπελώνας διάσωσης και διατήρησης γενετικού υλικού, με παράλληλη παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, παραδοσιακών τοπικών ποικιλιών, για επιτραπέζια οινοποιήσιμα και σουλτανίνα σε μία έκταση 25 στρεμμάτων, στην Επισκοπή.

10) Δημιουργία πρότυπου Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης στη Μεσσαρά.

11) Αναβάθμιση – αξιοποίηση της Σχολής των Ασωμάτων. Δημιουργία πρότυπου κέντρου διάσωσης ντόπιων φυλών (αιγοπροβάτων). Λειτουργία Μεσογειακού κέντρου κτηνοτροφίας στην σχολή των Ασωμάτων στο Αμάρι.

12) Παρακολούθηση των Ευρωπαϊκών πολιτικών και αποφάσεων, και σύμπραξη με άλλες 28 Ευρωπαϊκές Περιφέρειες στα πλαίσια του δικτύου Arepo, για την προώθηση – στήριξη των Περιφερειακών, αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

13) Παρακολούθηση και αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της αγοράς (π.χ. εντοπισμός παράνομης πώλησης Κρητικού ελαιόλαδου ΠΟΠ στις Βρυξέλλες).

14) Δημιουργία και λειτουργία του πρώτου Κέντρου Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου. Σκοπός του Κέντρου είναι να αποτελέσει στέγη θεματικών δράσεων- εκδηλώσεων προβολής της Κρητικής διατροφής, των τοπικών προϊόντων του νησιού,  και πόλο έλξης και πληροφόρησης των επισκεπτών.

15) Ολοκλήρωση της προετοιμασίας πιστοποίησης των μικρών παραγωγών και στήριξη ανάπτυξης της οικοτεχνίας.

 

Στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής:

1) Θεσμοθέτηση Κοινωνικού Παντοπωλείου Περιφέρειας Κρήτης.

2) Διαρκής Υποστήριξη 5000 άπορων οικογενειών σε επίπεδο Κρήτης (250 τόνους τρόφιμα μέσα σε μία τριετία)

3) Δημιουργία και λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου σε επίπεδο Κρήτης, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και εκπαιδευτικούς.

4) Διοργάνωση ημερίδων κοινωνικού περιεχομένου.

5) Υποστηριχτικές δράσεις σε ειδικές κοινωνικές κατηγορίες: Άτομα με ειδικές δεξιότητες, παιδιά και τρίτη ηλικία.

6) Περιοδικά, οργανώθηκαν δράσεις σε συνεργασία με Δήμους, εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές του Ερυθρού Σταυρού, όπου εξετάστηκαν δωρεάν εκατοντάδες συνάνθρωποι μας.

  • Μάιος 2014: Επανεκλέγεται πρώτη σε ψήφους Περιφερειακή Σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο «Κρήτη Πρώτη Δύναμη « του Σταύρου Αρναουτάκη
  • Σεπτέμβριος 2014 : Αναλαμβάνει ξανά αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης του Πρωτογενή Τομέα.