ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΟΧΕ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Πρόσκληση για συμμετοχή στη Διαβούλευση της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Εμβληματικών Διαδρομών / Περιβάλλον και Πολιτισμός της Περιφέρειας Κρήτης.

Παρακαλούμε δείτε τα επισυναπτόμενα αρχεία.

Προηγούμενο ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ για την Προμήθεια Διαφημιστικού υλικού (μπλούζες, σορτσάκια) της εκδήλωσης με τίτλο «Συνδιοργάνωση Αθλητικής εκδήλωσης με τίτλο “Τουρνουά Ακαδημιών Ποδοσφαίρου – Α.Ο. ΜΑΡΑΘΩΝ”», στo πλαίσιο του Προγράμματος Συνδιοργανώσεων Περιφέρειας Κρήτης για τους τομείς Αθλητισμού- Πολιτισμού 2023.
Σχόλια Διαβουλεύσεων

5 Σχόλια

 • Καριχημακης Νικόλαος
  14 Φεβρουαρίου, 2024

  Έπειτα από την πρόσφατη συνάντησή μας στο δήμο σητείας θα ήθελα να γνωστοποιήσω και γραπτώς την πρότασή μου αφορά την αξιοποίηση των αρχαίων μονοπατιών που ξεκινούν από την κοινότητα μαροωνιάς και καταλήγουν στην αρχαία πόλη της πρεσού.
  Θεωρώ ότι η πρότασή μου είναι σε απόλυτη αρμονία με τη φιλοσοφία, τη θέση παρέμβασης αλλά και του στρατηγικού στόχου της νέα ΟΧΕ.

  Με εκτίμηση
  Ο πρόεδρος της κοινότητας Μαρωνιάς
  Καριχημάκης νικόλαος

 • ΙΔΡΥΜΑ «ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ» ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ
  14 Φεβρουαρίου, 2024

  Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην δημόσια διαβούλευση προτείνουμε και επιδιώκουμε να συμπεριληφθεί στις περιοχές της ΟΧΕ το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας και το Κέντρο Ερευνών του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας καθώς ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται από την υπό διαβούλευση Στρατηγική και συγκεκριμένα:

  Χωρική συνάφεια με τις περιοχές εφαρμογής της ΟΧΕ: Η εμβέλεια της ΟΧΕ αφορά περιοχές που χωροθετούνται στην ορεινή/ημιορεινή ύπαιθρο της Κρήτης σε περιοχές που προτείνονται να εγγραφούν στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ειδικότερα στις περιοχές εφαρμογής περιλαμβάνεται το Μινωικό Ανάκτορο της Φαιστού. Δύο χλμ. βόρεια του Αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού βρίσκεται το χωριό Βώροι εντός του οποίου, με προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαράς κατ αρχάς ιδρύθηκε το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας(1982) το οποίο στη συνέχεια συστάθηκε ως Κοινωφελές Ίδρυμα (ΦΕΚ 239/7.4.1092, τ. Β) και με το Κέντρο Ερευνών του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας (ίδρυση 2000) συνιστούν ένα μοναδικό σύμπλεγμα πολιτισμού στην Κρήτη.

  Επάρκεια και ικανότητα για την υποστήριξη των εξής πεδίων δράσης που περιλαμβάνονται στην Στρατηγική:
  – Προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος
  Το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας είναι ο ιδανικός εκφραστής του πολιτισμικού αποθέματοςτης Μεγαλονήσου καθώς σκιαγραφεί μια συνοπτική αλλά πολυδύναμη εικόνα της φυσιογνωμίας και καθημερινότητας της κρητικής παραδοσιακής κοινωνίας σε πολλαπλούς τομείς του υλικού πολιτισμού όπως την μεταλλοτεχνία, την αρχιτεκτονική , την επιπλοποιεία, την υφαντική και την κεραμική. Η έκθεση του Μουσείου έχει βραβευτεί από την ΕΜΥΑ (European Museum of the YearAward, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης 1992) στα πλαίσια του ‘’καλύτερου ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς’’. Επιπλέον, το Κέντρο Ερευνών του Μουσείου επιδίδεται σε ερευνητικές, εκπαιδευτικές και συνεδριακές δραστηριότητες. Οι πολλαπλές εκδόσεις του ΜΚΕ για τις επιμέρους δραστηριότητες και εκθέσεις του και οι συνθετικές εκδόσεις για το ίδιο το Μουσείο («LavieruraletraditionnelleenCrete, 2013) και το χωριό «Βώροι» και την ιστορία του (2019), καθώς και οι ανασκαφές και λοιπές αρχαιολογικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή Φαιστού και σχετικές εκδόσεις (‘ThePlainofPhaistos”, 2004,HΜινωική Αγρέπαυλη Πιτσιδίων) αποτελούν υπόβαθρο για την περαιτέρω ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής

  – Ενίσχυση της βιοποικιλότητας και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος
  Το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας περιλαμβάνει στο καταστατικό του την οικολογική μελέτη του φυσικού οικοσυστήματος της Μεγαλονήσου και έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασιών και τη δημιουργία συνεργειών με αναγνωρισμένους επιστημονικούς φορείς που δρουν τοπικά στο νησί και πανελληνίως και ειδικεύονται στην προστασία και διατήρηση της φύσης και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, ανάμεσά τους το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, η Ελληνική Ορνιθολογκή Εταιρεία, το Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων ΑΝΙΜΑ έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή σε δράσεις προστασίας ενδημικών ειδών και εν γένει της βιοποικιλότητας της Υποστηρίζονται έργα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, την ανάπτυξη φυσιολατρικών διαδρομών εντός των περιοχών εφαρμογής της ΟΧΕ καθώς και ευαισθητοποίησης και γνώσης σε τοπικό επίπεδο για την κατάσταση διατήρησης ειδών και τύπων οικοτόπων αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που παρέχουν οι ΤΠΕ.

  – Τουριστική Προβολή
  Το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας αποτελεί ήδη αναγνωρισμένο πόλο επισκεψιμότητας (βλ. https://www.travel-crete.gr/el/travelguide/the-museum-of-cretan-ethnology-in-vori-village/ site: Museum of Cretan Ethnology, τρίγλωσσο). Σε συνδυασμό με την μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού, την τοπική συμμετοχή, συνεργασία και δικτύωση, το Μουσείο είναι σε θέση να υποστηρίξει δυναμικά, την απασχόληση και την σύνδεση της τοπικής οικονομίας με το τουριστικό προϊόν, να προτείνει εναλλακτικές μορφές τουρισμού της ενδοχώρας και των ορεινών περιοχών, θέτοντας στο επίκεντρο τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την τοπική ταυτότητα, στηρίζοντας την τοπική επιχειρηματικότητα.

  – Εφαρμογές ΤΠΕ
  Το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας,βασίζεται στις αρχές της σύγχρονης μουσειολογίας και, αξιοποιώντας κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, έχει συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην προβολή της κρητικής παραδοσιακής κοινωνίας στο Διαδίκτυο. Ως εκ τούτου διαθέτει την φιλοσοφία και τεχνογνωσία για την προώθηση εφαρμογών ΤΠΕ και την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών ενημέρωσης, ξενάγησης, περιήγησης κ.α. Παράλληλα, το Κέντρο . Κέντρο Ερευνών του Μουσείου έχει τη δυνατότητα σχεδιασμού και εκτέλεσης ερευνητικών και εφαρμοσμένων προγραμμάτων αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές ΤΠΕ.

  Εν κατακλείδι, η συμπερίληψη του Μουσείου, του Κέντρου Ερευνών και συνολικά της κοινότητας Βώρων ως περιοχή εφαρμογής συνάδει και εξυπηρετεί τον Στρατηγικό Στόχο της ΟΧΕ Εμβληματικών Διαδρομών Πολιτισμού και Περιβάλλοντος για την ενίσχυση του τουρισμού εμπειρίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους βασισμένου στα χαρακτηριστικά του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος. (πχ. Η διαδρομή: Βώροι- Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας – Φαιστός- Αγία Τριάδα – Μινωική Αγράπαυλη Πιτσιδίων – Κομμός)
  Συνάδει επίσης με τους Ειδικούς Στόχους της Στρατηγικής και συγκεκριμένα με την αναβάθμιση και ανάδειξη μνημείων και περιοχών φυσικού κάλλους, υποδομών πρόσβασης και υποδοχής και αξιοποίησης των ψηφιακών εργαλείων.
  Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα συμπερίληψης του Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας και του Κέντρου Ερευνών στις περιοχές εφαρμογής και στους δυνητικούς δικαιούχους της ΟΧΕ Εμβληματικών Διαδρομών Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.

  ΙΔΡΥΜΑ «ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ»
  ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ
  Βωροι – 70200 – Δήμος Φαιστού
  http://www.cretanethnologymuseum.gr

 • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΠΙΝΘΑΚΗΣ ΑΜΚΕ ΒΕΓΓΕΡΑ απο Πιτσίδια
  15 Φεβρουαρίου, 2024

  Προτάσεις.
  Διαδρομές Αστερούσια
  1. διαδρομή Αγιοφάραγγο από Μονή Οδηγήτριας.
  Προτεινόμενα έργα, σήμανση, κατατοπιστικές πινακίδες, έκδοση χάρτη και ενημερωτικών φυλλαδίων για την ιστορία, την ορνιθοπανίδα και την χλωρίδα της περιοχής, για τον ναό του Αγίου Αντωνίου, το γουμενόσπηλιο και την παράδοση του μοναχισμου των Αστερουσίων, κατασκευή σημείων αναψυχής με κιόσκια, παγκάκια, τραπέζια.
  2. διαδρομή Μάρτσαλο από Μονή Οδηγήτριας.
  Προτεινόμενα έργα, κατασκευή και σήμανση οριοθετημένου μονοπατιού από τον ναό της Παναγίας ως την θάλασσα, κατατοπιστικές πινακίδες, έκδοση χάρτη και ενημερωτικών φυλλαδίων για την ιστορία, την ορνιθοπανίδα και την χλωρίδα με ειδική αναφορά για την μοναδική συστάδα φοίνικα του Θεόφραστου στην περιοχή, για τον σπηλαιώδη ναό της Παναγίας Μαρτσαλιανής και το μεσσαρίτικο έθιμο του “δεκαπενταρισματος” τον Δεκαπενταύγουστο, κατασκευή σημείων αναψυχής με κιόσκια, παγκάκια, τραπέζια.
  3. διαδρομή για το Αλάτσι
  Η παραγωγή αλατιού υπήρξε παμπάλαια οικονομική δραστηριότητα των Πιτσιδίων ως και μετά τον πόλεμο. Προτεινόμενα έργα, επιλογή, εντοπισμός και καταμέτρηση φυσικών κοιλοτήτων στο βραχώδες παραλιακό μέτωπο από Κομμό ως κάβο Λιθινο όπου και διεξαγόταν αυτή η δραστηριότητα, σήμανση, ενημερωτικές πινακίδες, κατασκευή μονοπατιού, έκδοση χάρτη και φυλλαδίου για το Αλάτσι, ετήσια διοργάνωση της γιορτής για το Αλάτσι, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερωθούν για την παραγωγική του διαδικασια, σήμανση, κατατοπιστικές πινακίδες, έκδοση χάρτη και ενημερωτικών φυλλαδίων για την ιστορία, την ορνιθοπανίδα και την χλωρίδα της περιοχής, για τον ναό του Αγίου Αντωνίου, το γουμενόσπηλιο και την παράδοση του μοναχισμου των Αστερουσίων, κατασκευή σημείων αναψυχής με κιόσκια, παγκάκια, τραπέζια.
  4. Ημερίδες ενημέρωσης των συλλόγων των χωριών, των εκπαιδευτικών και γενικώς των ενδιαφερομένων για την χρήση του υλικού.
  5. Θεωρούμε αυτονόητο ότι στις προσκλήσεις που θα προκυρηχθούν, επιλέξιμοι δικαιούχοι θα είναι οι φορείς της κοινωνίας πολιτών, δηλαδή οι τοπικοί σύλλογοι, οι τοπικές αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες και τα ιδρύματα, όπως συμβαίνει και με άλλα κοινοτικά προγράμματα.

  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΠΙΝΘΑΚΗΣ
  ΑΜΚΕ ΒΕΓΓΕΡΑ απο Πιτσίδια

 • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΠΙΝΘΑΚΗΣ ΑΜΚΕ ΒΕΓΓΕΡΑ απο Πιτσίδια
  15 Φεβρουαρίου, 2024

  Ενα ακόμη σχόλιο το οποιο ήδη αναφέρθηκε και στην ενημερωτική ημερίδα στις Μοίρες. Η συμπερίληψη και των αρχαιολογικών χώρων σε ένα πρόγραμμα που αφορά κυρίως τα γεωπάρκα, δεν ξέρουμε αν είναι θετική εξέλιξη. Γνωρίζουμε ότι τα έργα σε αρχαιολογικούς χώρους μπορούν και πρέπει να χρηματοδοτούνται από ειδικά προγράμματα του υπουργείου πολιτισμού. Δεν είναι σωστό να εκτραπούν πόροι οι οποιοι αφορούν κυρίως τα γεωπάρκα, για τους οποίους οι πόροι είναι ήδη περιορισμένοι..

 • Florence Ostier / Coopaname
  15 Φεβρουαρίου, 2024

  Bonsoir,
  Je me permets de répondre en français à la présente consultation publique de la Région de Crète pour le programme OXE 2021-2027 en tant qu’ingénieure de projets environnementaux et culturels, dont le champ d’activité est depuis plusieurs années la Grèce et plus particulièrement la Crète .
  Je souhaite suggérer trois axes de travail prioritaires après observations et échanges avec une diversité d’acteurs locaux, dont le Président du Global Géoparc Unesco du Psiloritis et des membres des Géoparcs de l’Asterousia et de Sitia
  1 / travailler à la mise en réseau des collectivités locales de Crète impliqués dans les différents géoparcs crétois en vue de dynamiser l ‘intercommunalité, y compris en imaginant de nouveaux modes de coopération entre territoires, telle que des conventions d’entente intercommunale liant les collectivités situées au sein d’un même géoparc ; l’intercommunalité permet de construire des coopérations horizontales et transversales impliquant la société civile dans les enjeux de gouvernance et de maîtrise du développement à des échelles plus pertinentes.
  2 imaginer des “routes de découverte” multi-thématiques valorisant les différents types de patrimoines, tant géologiques que archéologiques, paysagers, animaliers, historiques, muséaux, artistiques, artisanaux, gastronomiques, etc… .
  l’idée dans un 1er temps étant de créer, un groupe pilote à l’échelle de chacun géoparc crétois , associant une variété d’ acteurs de terrain de la société civile à l’échelle des territoires des différents géoparcs, à même de proposer des sites emblématiques et patrimoniaux pouvant être reliés de manière efficiente pour développer une offre touristique alternative et impliquer ainsi la société civile dans le développement de l’accueil au sein des géoparcs.
  – a titre d’exemple les routes de découverte du géoparc de Haute Provence en France
  https://www.geoparchauteprovence.com/partir-a-la-decouverte/les-routes-de-decouverte/
  3 travailler, en lien avec les points 1 et 2, à la création d’une nouvelle offre d’hébergement intermédiaire entre l’hébergement hôtelier classique et les refuges de haute montagne, en direction d’ un public de visiteurs et randonneurs, sous la forme de “gîtes d’étape”, en coeur de village, gérés par les associations des communautés villageoises situées sur les territoires des géoparcs. Ces gîtes d’étape ont pour vocation d’offrir un hébergement rudimentaire du type de celui offert en refuge ( bas flanc équipés de matelas ) avec cuisine collective et salles d’eau équipées, afin d’être accessibles à toutes les bourses, en particulier les jeunes, les étudiants et les familles avec enfants et/ou à faible budget , via un changement d’ usage de bâtiments communaux tels que les anciennes écoles communales aujourd’hui délaissées en raison de l exode rural. Très naturellement et à faible coût, ces anciennes écoles de village peuvent être réhabilitées à cet effet. La mise en réseau de ces nouveaux gîtes peut être imaginée dès leur conception. Leur gestion, source de ressources propres pour la communauté villageoise, peut donner lieu à la création locale d’ emplois pérennes d’animation culturelle et/ ou la réhabilitation de nouveaux batis anciens à valoriser dans une perspective de tourisme durable .
  Dans un premier temps nous proposons que notre coopérative, forte de l’expérience française séculaire de développement des gîtes et des mouvements d’éducation populaire, travaille à la préfiguration de ce projet.

  Bien solidairement,
  Florence OSTIER
  Sociétaire de la Coopérative Coopaname
  Ingénieure projets culturels et solidaires Crète / Grèce
  T : +33 761 45 35 35
  ostiercontact@gmail.com
  https://www.linkedin.com/in/ostierflorence/

Αφήστε το Σχόλιό σας

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας