Φεστιβάλ Κρήτης

Για την Περιφέρεια Κρήτης, ο πολιτισμός αποτελεί τον βασικό άξονα πάνω στον οποίο, εδώ και αιώνες, κινείται στο χρόνο αλλά και στο γεωγραφικό χώρο η Κρήτη.

Η πολιτιστική και πολιτισμική παράδοση του νησιού αποτελεί τις σταθερές ράγες πάνω στις οποίες, από τη Μινωική εποχή, την περίοδο που άνθισε ο πρώτος οργανωμένος πολιτισμός στον ευρωπαϊκό χώρο, μεταφέρεται η Κρήτη στο πέρασμα των αιώνων.

Ο πολιτισμός είναι η δύναμη που οργανώνει και προάγει ανθρώπινες συμπεριφορές. Κινητοποιεί για καλύτερα ατομικά και συλλογικά επιτεύγματα. Δεν είναι μόνο μέρος της εξέλιξης ο πολιτισμός αλλά και κινεί τον τροχό της εξέλιξης, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι.

Με αυτό το δεδομένο η Περιφέρεια Κρήτης σχεδιάζει την υλοποίηση ενός νέου καλλιτεχνικού φεστιβάλ. Μιας πολιτιστικής διαδρομής με κυρίαρχα στοιχεία: τη συνέχεια, την διαχρονικότητα, την ένταξη της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, την ανάδειξη αρχαιολογικών τόπων και μνημείων, τη χρήση των νέων τεχνολογιών, την περιδιάβαση σε αχαρτογράφητα, αλλά εξόχως αξιόλογα πολιτιστικά μονοπάτια.

Φιλοσοφία

Ο Καλλιτεχνικός σχεδιασμός του Φεστιβάλ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης και με πρόθεση να συμπεριλάβει μεγάλη γκάμα τεχνών και καλλιτεχνών εντός και εκτός Κρήτης, θεσμοθετημένων ετήσιων εκδηλώσεων και μέρος των νέων προτάσεων που υποβάλλονται, στοχεύει να ενισχύσει την διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας της Κρήτης.

Άξονες

Σύνδεση της ιστορίας των μνημείων- αρχαιολογικών – ιστορικών χώρων που θα φιλοξενούν δράσεις του Φεστιβάλ, με την σύγχρονη δημιουργία.
Ανάδειξη τόσο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης όσο και της σύγχρονης δημιουργίας.
Κατανόηση ιστορικού χρόνου, σύνδεση του χθες με το σήμερα.
Ενθάρρυνση των διαθεματικών συνεργασιών των τεχνών, των επιστημών και των ψηφιακών μέσων.
Ενθάρρυνση των συμμετεχόντων για τον προσανατολισμό τους από καλλιτεχνικής πλευράς σε αχαρτογράφητα πεδία.
Τομείς

Ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός θα περιέχει παραστάσεις Θεάτρου, Χορού, Όπερας, Περφόρμανς, Μουσικού θεάτρου, Συναυλίες, Εικαστικά με συνεχόμενη επέκταση στα είδη τέχνης.

Χώροι

Μνημεία- Μουσεία – Αρχαιολογικοί χώροι- Ιστορικοί τόποι

Επιδιωκόμενα αποτελέσματα

Δημιουργία ενός φεστιβάλ υψηλού κύρους και εμβάθυνση της συμμετοχής του κοινού στη λεγόμενη φεστιβαλική εμπειρία.
.Διεύρυνση της αντίληψης σχετικά με το ποια είδη είναι Φεστιβαλικά.
Δημιουργία λιτών και έξυπνων καλλιτεχνικών συνθέσεων, που λαμβάνουν υπ’ όψιν τις τρέχουσες συνθήκες.
Αξιοποίηση του πολιτιστικού προϊόντος που παράγεται τόσο από φορείς πολιτισμού όσο και από μεμονωμένα σχήματα και καλλιτέχνες.
Περαιτέρω ανάδειξη των πιο εμβληματικών μνημείων της Κρήτης, με την ένταξή τους στην καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών της Μεγαλονήσου.
Καλύτερη κατανομή, γεωγραφική και ειδολογική, των διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Σύνθεση ενός πολιτιστικού πάζλ, όπου τόσο η κάθε εκδήλωση / δράση, όσο και η επιλογή του χώρου διεξαγωγής της, θα αποτελεί ένα κομμάτι του Φεστιβάλ της Περιφέρειας Κρήτης, με απώτερο σκοπό την εξωστρέφεια και τη ενίσχυση του brand name της Κρήτης με δυνατό το στίγμα τόσο στον τουρισμό όσο και στον πολιτισμό.

Σε μια χώρα, όπου οι πολιτιστικοί πόροι παρέχουν τη δυνατότητα για τη δημιουργία και την εμπέδωση του κατάλληλου κλίματος για την οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, η συζήτηση για τον πολιτισμό δεν είναι πολυτέλεια. Η επένδυση στον πολιτισμό, είναι επένδυση στο αύριο, επένδυση στο μέλλον αυτού του τόπου.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη αναπτυξιακή διαδικασία, καθώς αναδεικνύοντας στοιχεία από τη σφαίρα του παρελθόντος δημιουργείς συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον. Μετατρέπεται έτσι το πολιτιστικό κεφάλαιο του τόπου μας, σε μια άυλη αναπτυξιακή τράπεζα, ικανή να κινήσει ανθρώπινο δυναμικό και κεφάλαιο, με τελικό στόχο τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Και αυτό, διότι ο πολιτισμός καλλιεργεί και ενδυναμώνει τα συναισθήματα ταυτότητας, συλλογικότητας, δημιουργικότητας και αισιοδοξίας, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ώθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας σε μια συνεκτική κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς. Όλα αυτά η Ελλάδα, τα νησιά μας και η Κρήτη τα έχουν σήμερα περισσότερο ανάγκη από ποτέ.

3ο Φεστιβάλ Κρήτης

Πρόγραμμα 3ου Φεστιβάλ Κρήτης 2023 (Ελληνικά)

Πρόγραμμα 3ου Φεστιβάλ Κρήτης 2023 (Αγγλικά)

Πρόγραμμα 3ου Φεστιβάλ Κρήτης 2023 (Γερμανικά)

Απολογισμός 3ου Φεστιβάλ Κρήτης

Φεστιβάλ Κρήτης Περιφέρειας Κρήτης: Συναυλία λυρικού τραγουδιού με σολίστ τον βαθύφωνο Μάνο Χριστοφακάκη και τη σοπράνο Γιούλια Νικίτινα-Ενετικά τείχη Ηρακλείου Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» Σάββατο 12 Αυγούστου στις 21:00 με ελεύθερη είσοδο

Διαβάστε Περισσότερα >

Φεστιβάλ Κρήτης Περιφέρειας Κρήτης: διαδραστική μουσικοθεατρική παράσταση για παιδιά και ενήλικες στη Σητεία: «Εμείς ξέρουμε να κολυμπάμε» Αρχαιολογικός χώρος Κάτω Ζάκρου 29 & 30 Ιουλίου και Άλσος Χλουβεράκη 31 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο.

Διαβάστε Περισσότερα >

Κορυφαίες εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας με καταξιωμένους καλλιτέχνες στο φεστιβάλ της Περιφέρειας Κρήτης. Ανακοίνωση του προγράμματος από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου – εντεταλμένο σύμβουλο Τέχνης – Σύγχρονου Πολιτισμού Ευάγγελο Ζάχαρη

Διαβάστε Περισσότερα >

2ο Φεστιβάλ Κρήτης

Πρόγραμμα 2ου Φεστιβάλ Κρήτης 2022 (Ελληνικά)Πρόγραμμα 2ου Φεστιβάλ Κρήτης 2022 (Αγγλικά)Πρόγραμμα 2ου Φεστιβάλ Κρήτης 2022 (Γερμανικά)

Θερμό χειροκρότημα στη “Ελληνο-Αυστριακή Μουσική Συνάντηση» του Φεστιβάλ της Περιφέρειας Κρήτης. Συγχαρητήρια στους νέους ταλαντούχους μουσικούς από την Πρέσβη της Αυστρίας, τον Περιφερειάρχη, Δημάρχους στην επιτυχημένη συναυλία στις Αρχάνες

Διαβάστε Περισσότερα >

1ο Φεστιβάλ Κρήτης

Πρόγραμμα Φεστιβάλ Κρήτης

Crete Festival Englih language

Συνδεθείτε μαζί μας

Συνδεθείτε μαζί μας