Εικονογραφία Νεομαρτύρων από την Κρήτη και άλλες περιοχές Έκθεση με τίτλο: «Άγιοι Βρακοφόροι και Φουστανελάδες»

Η έκθεση με τίτλο «Άγιοι Βρακοφόροι και Φουστανελάδες» στο  Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναιτών»  συγκεντρώνει  50 εικόνες Νεομαρτύρων της Ελληνικής Εκκλησίας με παραδοσιακές φορεσιές, από τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια μέχρι σήμερα παρουσιάζοντας την εξέλιξη της εικονογραφίας των νεομαρτύρων.

Πρωτότυπη έκθεση που παρουσιάζει συγκεντρωμένες, για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, σπάνιες αγιογραφίες Νεομαρτύρων της Ελληνικής εκκλησίας με παραδοσιακές φορεσιές, βράκες και φουστανέλες, οι οποίες συλλέχθηκαν από εκκλησίες και μητροπόλεις από όλη την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Φανερόνοντας ότι οι Νεομάρτυρες γίνονται στοιχεία αναφοράς των τοπικών κοινωνιών, αλλά και στοιχεία κοινωνικής συνοχής.

Πρόκειται για μια έκθεση που εντάσσεται στο 2ο Φεστιβάλ Κρήτης, της Περιφέρειας που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Με σημαντική τη συμβολή μοναστηριών, ιερών Μητροπόλεων, όπως και ιδιωτών, χάρη στους οποίους συγκεντρώθηκαν 50 συνολικά αγιογραφίες από την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο που δείχνουν την εξέλιξη της εικονογραφίας των νεομαρτύρων από τη μετεπαναστατική Ελλάδα (από το 1830) μέχρι σήμερα. Ο πρόσφατα εκλεγμένος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, ο οποίος και  εγκαινίασε την έκθεση στις 22 Οκτωβρίου, ανέφερε ότι η έκθεση αφιερώνεται οφειλετικά στον προκάτοχο Αρχιεπίσκοπο  Ειρηναίο που μαρτυρικά αφιέρωσε την ζωή Του ολόκληρη στη διακονία της Εκκλησίας μας και θυσιαστικά την υπηρέτησε.

Το παλαιότερο έργο της έκθεσης χρονολογείται από το 1836 διά χειρός του Ζακυνθινού ζωγράφου Ιωάννη Φραγκόπουλου και απεικονίζει τους Τέσσερις Νεομάρτυρες του Ρεθύμνου. Ξεχωρίζει γιατί στη μία άκρη της εικόνας τούς βλέπουμε μπροστά στον πασά και στην άλλη αναπαριστάται ο αποκεφαλισμός τους.

«Λίγο μετά την επανάσταση του 1821 άρχισαν να εμφανίζονται στους ναούς οι πρώτες απεικονίσεις μαρτύρων με τις καθημερινές ενδυμασίες που συνηθίζονταν σε κάθε περιοχή, κυρίως εκτός των ορίων του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, αρχικά στην Κρήτη και την Ήπειρο». Αυτοδίδακτοι λαϊκοί καλλιτέχνες τόλμησαν να φιλοτεχνήσουν τους αγίους με τοπικές καθημερινές φορεσιές, δημιουργώντας έτσι νέους εικονογραφικούς τύπους αλλά και νέα ηθικά πρότυπα. Όπως ανέφερε η κα Έφη Ψιλάκη, «Το ένδυμα γίνεται πρωτεύον στοιχείο της σύνθεσης, σηματοδοτώντας το πέρασμα της αγιογραφίας από τους ρωμαϊκούς χιτώνες στις παραδοσιακές ενδυμασίες».

Πληροφορίες Έκθεση με τίτλο: «Άγιοι Βρακοφόροι και Φουστανελάδες.

Εικόνες Νεομαρτύρων από την Κρήτη και άλλες περιοχές»
Διάρκεια έκθεσης: Έως 31 Δεκεμβρίου 2022
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 10:00 με 18:00, Κυριακή 11:00-18:00

Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης

Πλατεία Αγίας Αικατερίνης, Ηράκλειο Κρήτης
Τηλέφωνο: (0030) 2810336316

 

 

Προηγούμενο Ισχυρό μήνυμα με καλλιτεχνικά δρώμενα για την πρόληψη, από εκατοντάδες συμμετέχοντες στην εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης με τίτλο: «παίρνω τη μαμά από το χέρι»

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας