Η Κρήτη ” αγκάλιασε” το 3ο Φεστιβάλ της Περιφέρειας -Τιμώντας τη μνήμη της Μαρία Κάλλας και την μνήμη των αδικοχαμένων μεταναστών!

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

19.06.23

Η Κρήτη ” αγκάλιασε” το 3ο Φεστιβάλ της Περιφέρειας -Τιμώντας τη μνήμη της Μαρία Κάλλας και την μνήμη των αδικοχαμένων  μεταναστών!

Θερμό χειροκρότημα στην εναρκτήρια κορυφαία συναυλία στο Ηράκλειο.  Χθες στο  Ρέθυμνο με συνέχεια απόψε Κυριακή στα Χανιά σε σύμπραξη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Ορχήστρας Νέων Κρήτης.

 

Χιλιάδες πολίτες και  επισκέπτες της Κρήτης “αγκαλιάζουν”κάθε βράδι τις συναυλίες του φεστιβάλ της Περιφέρειας Κρήτης με την Κρατική ορχήστρα Αθηνών και την Συμφωνική ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου.Πλήθος κόσμου χειροκρότησε θερμά τους μουσικούς της Κρατικής ορχήστρας και της ορχήστρας Νέων ,στην εναρκτήρια εκδήλωση του φεστιβάλ στο Ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στην μνήμη της Παγκόσμιας Ελληνίδας “Μαρίας Κάλλας” και στην μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας μεταναστών του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Η ίδια συναυλία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία  χθες το βράδι στο Ρέθυμνο στο εμβληματικό Ενετικό κάστρο “Φορτέτζα” και χειροκροτήθηκε θερμά.Έτσι,μετά το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο,σήμερα Κυριακή 18 Ιουλίου η Περιφέρεια Κρήτης με τους μουσικούς της Κρατικής ορχήστρας και της ορχήστρας Νέων Κρήτης θα απευθυνθούν στους πολίτες των Χανίων με άλλη μια συναυλία στην Κρήτη στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων με ώρα έναρξης  20.30μμ.

Οι συναυλίες που έχουν ελεύθερη είσοδο στους πολίτες, Ελληνες-ξένους,αποτελουν σύμπραξη της Κρατικής ορχήστρας Αθηνών και της ορχήστρας  Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου και τελούν υπό την Δ/νση του αναγνωρισμένου Κρητικού μαέστρου Μίλτου Λογιάδη.

Οι συναυλίες έχουν ενταχθεί στο  πρόγραμμα του φεστιβάλ Κρήτης της Περιφέρειας απ’ όπου και χρηματοδοτούνται , και που για δεύτερη συνεχή  χρονιά  η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών επέστρεψε  στο νησί, μας συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης. Με αφορμή τη σημαντική επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρία Κάλλας, η πρώτη Ορχήστρα της χώρας ενώνει τις δυνάμεις της με τους νεαρούς της συναδέλφους από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που αποτελείται από αγαπημένα αποσπάσματα όπερας,ορχηστρικά αποσπάσματα, άριες και ντουέτα από έργα όπως η Κάρμεν του Μπιζέ, η Τόσκα του Πουτσίνι και η Τραβιάτα του Βέρντι. Μαζί τους, ερμηνεύουν η υψίφωνος Βασιλική Καραγιάννη και ο τενόρος Δημήτρης Πακσόγλου. Τη μουσική διεύθυνση αναλαμβάνει ο Μίλτος Λογιάδης.

Στ Αρναουτάκης: Η Περιφέρεια συνεργάζεται με τους φορείς και ενισχύει τον Πολιτισμό.

Στην εναρκτήρια κορυφαία συναυλία στο Ενετικό λιμάνι Ηρακλείου εις μνήμη της Παγκόσμιας Ελληνίδας Μαρίας Καλλας και στην μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας μεταναστών, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της εκδήλωσης,στην σύμπραξη των μουσικών της Κρατικής ορχήστρας με τα Κρητικοπούλα της ορχήστρας Νέων του Δήμου Ηρακλείου,δίδοντας παράλληλα  συγχαρητήρια για την επιτυχία στον μαέστρο,στους μουσικούς και σε όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης. Η Περιφέρεια,πρόσθεσε παίρνει πρωτοβουλίες,συνεργάζεται με τους φορείς και ενισχύει με έργα και διοργανώσεις τον Πολιτισμό,την Τέχνη.

Νωρίτερα στον χαιρετισμό του,καλωσορίζοντας, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης,Περιφερειάρχη -Αντιπεριφερειάρχες,τον Δήμαρχο Ηρακλείου,τους Υπ.Βουλευτές,μουσικούς και το πλήθος των πολιτών,ο Πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου και Πρόεδρος του φεστιβάλ Κρήτης, Βαγγέλης Ζάχαρης,αναφέρθηκε στο πνεύμα των συναυλίας που ήταν  αφιερωμένη  στην μνήμη της Μαρίας Κάλλας και στη μνήμη των αδικοχαμένων μεταναστών.Οπως χαρακτηριστικά είπε,”η έναρξη του φεστιβάλ Κρήτης  συνέπεσε δυστυχώς με το πολύνεκρο ναυάγιο των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας μεταναστών και που η Περιφέρεια Κρήτης παράλληλα με την μνήμη στην Μαρια  Κάλλας σε  ένδειξη ανθρωπισμού και αλληλεγγύης τιμά και τη μνήμη των αδικοχαμένων μεταναστών “. Ο κ. Ζάχαρης πρόσθεσε, ότι, “το επιτυχημένο φεστιβάλ με τις ποιοτικές εκδηλώσεις του  έχει γίνει θεσμός προάγοντας τον σύγχρονο Πολιτισμό, τις Τέχνες, τους νέους καλλιτέχνες του νησιού μας”,και ευχαρίστησε δημόσια τον κ Αρναουτάκη για την έγκριση και χρηματοδότηση των εκδηλώσεων.Επισης για την συνεργασία  με την Κρατική ορχήστρα Αθηνών  που ξεκίνησε με επιτυχία πέρυσι ο κ. Ζάχαρης ευχαρίστησε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τον καλλιτεχνικό Διευθυντή της Λουκά Καρυτινό, τον παριστάμενο εκπρόσωπο της Νίκο Χαλιάσα όπως και  την Συμφωνική ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου, την ΔΗΚΕΗ, ( υπηρεσία την οποία ανήκει η Ορχήστρα Νέων Κρήτης,) όπως επίσης την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου,τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου,το Λιμεναρχειο,κ.α.

Σον χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος της Κρατικής ορχήστρας Αθηνών Νίκος Χαλιάσας,είπε ότι είναι τιμή της Κρατικής ορχήστρας να συμμετέχει σε κορυφαίες εκδηλώσεις στην Κρήτη,να συνεργάζεται με την Περιφέρεια αλλά και να συμπράττει με νέους μουσικούς από το νησί.Σε μήνυμα του επίσης ο Καλλιτεχνικός Δντης της Κρατικής ορχήστρας ανέφερε:”Χαιρετίζω τη διαρκή και θερμή συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, που τείνει να γίνει ένας  θεσμός, ο οποίος αποβλέπει στην ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου της χώρας μας.”

Στον χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ Ρένα Παπαδάκη,αφού ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης για την καλή συνεργασία,ανέφερε πως είναι εξαιρετική τιμή και χαρά για τους νέους μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου να συμπράττουν με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών  στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κρήτης. Παράλληλα  πρόσθεσε,πως οι μουσικοί της ορχήστρας νέων,που δεν προέρχονται μόνο από τον Δήμο Ηρακλείου αλλά από ολόκληρη την Κρήτη,είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι για αυτήν την εμπειρία και που στις συναυλίες αυτές χαρίζουν τη γνώση και το ταλέντο τους στους πολίτες της Κρήτης και στους επισκέπτες του νησιού. Το φεστιβάλ Κρήτης που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου  Πολιτισμού και η παρουσίαση των εκδηλώσεων γίνεται από την συνεργάτιδα του Προέδρου,την Ιωάννα Γιάνναρη που έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα  Συναυλίας.

ΖΩΡΖ ΜΠΙΖΕ (1838–1875)

Πρελούδιο από την όπερα Κάρμεν

 

ΤΖΑΚΟΜΟ ΠΟΥΤΣΙΝΙ (1858–1924)

Recondita armonia, άρια από την όπερα Τόσκα

O mio babbino caro, άρια από την όπερα Τζάνι Σκίκι

 

ΖΥΛ ΜΑΣΝΕ (1842-1912)

Pourquoi me réveiller, άρια από την όπερα Βέρθερος

 

ΤΖΟΥΖΕΠΕ ΒΕΡΝΤΙ (1813-1901)

Εισαγωγή από την όπερα Τραβιάτα

Un di felice, ντουέτο από την όπερα Τραβιάτα

È strano… sempre libera, άρια από την όπερα Τραβιάτα

 

ΒΙΝΤΣΕΝΤΖΟ ΜΠΕΛΙΝΙ (1801–1835)

“Casta Diva”, άρια της Νόρμας από την πρώτη πράξη της όπερας “Νόρμα”

 

ΤΖΑΚΟΜΟ ΠΟΥΤΣΙΝΙ (1858–1924)

E lucevan le stelle, άρια από την όπερα Τόσκα

 

ΠΙΕΤΡΟ ΜΑΣΚΑΝΙ (1863-1945)

Ιντερμέτζο από την όπερα «Cavalleria Rusticana»

 

ΤΖΑΚΟΜΟ ΠΟΥΤΣΙΝΙ (1858–1924)

Mercé, dillette amiche, από την όπερα Οι Σικελικοί Εσπερινοί

ΕΝΤΟΥΑΡΝΤΟ ΝΤΙ ΚΑΠΟΥΑ (1865-1917)

O sole mio, ναπολιτάνικη καντσονέτα

 

ΤΖΟΥΖΕΠΕ ΒΕΡΝΤΙ (1813-1901)

È il sol dell’anima, ντουέτο από την όπερα Ριγκολέτο

 

ΣΟΛΙΣΤ

Βασιλική Καραγιάννη, υψίφωνος

Δημήτρης Πακσόγλου, τενόρος

 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Μίλτος Λογιάδης

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Περιφέρεια Κρήτης

 

Προηγούμενο Συλλυπητήρια Περιφερειάρχη Κρήτης για τον θάνατο του Πρωτοπόρου Ακαδημαϊκού Γρηγόρη Σηφάκη

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας