Σήμερα η έναρξη του 3ου Φεστιβάλ της Περιφέρειας Κρήτης -Τιμώντας τη μνήμη της Μαρία Κάλλας και την μνήμη των μεταναστών του πολύνεκρου ναυαγίου

Η Περιφέρεια Κρήτης στην έναρξη των εκδηλώσεων του φεστιβάλ Κρήτης σήμερα   Παρασκευή στις 20.00 στο Ηράκλειο, τιμά την μνήμη της Παγκόσμιας Ελληνίδας “Μαρίας Κάλλας” με μια  κορυφαία συναυλία- αποσπάσματα όπερας-   η οποία παράλληλα θα είναι αφιερωμένη στα θύματα του πολύνεκρου ναυαγίου των μεταναστών ανοιχτά της Πύλου. Η συναυλία που θα έχει ελεύθερη είσοδο στους πολίτες ,αποτελεί σύμπραξη της Κρατικής ορχήστρας Αθηνών και της ορχήστρας  Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου. Για την  κορυφαία εναρκτήρια εκδήλωση Τιμής και Μνήμης  οι συνδιοργανωτές, Περιφέρεια Κρήτης,  Κρατική ορχήστρα Αθηνών, ο Δήμος, οι συνεργαζόμενοι φορείς, απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα στους τοπικούς φορείς και πολίτες της Κρήτης να παραβρεθούν στο κορυφαίο γεγονός τιμής και μνήμης. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί υπό την Διεύθυνση του αναγνωρισμένου Κρητικού μαέστρου Μίλτου Λογιάδη, στο Ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, στον χώρο δίπλα από το Λιμεναρχείο και απέναντι από το φρούριο  Κούλε, ενώ η ίδια συναυλία θα μεταφερθεί από την Περιφέρεια, σε Ρέθυμνο, Χανιά και συγκεκριμένα: το Σάββατο 17  Ιουνίου στις 21:15 μ.μ. στο Ενετικό φρούριο Φορτέτσα στο Ρέθυμνο και την Κυριακή 18 Ιουλίου στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων με ώρα έναρξης  20.30μμ.

Η συναυλία έχει ενταχθεί στο  πρόγραμμα του φεστιβάλ Κρήτης της Περιφέρειας απ’ όπου και χρηματοδοτείται, και που για δεύτερη συνεχή  χρονιά  η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών επιστρέφει στο νησί, συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης. Με αφορμή τη σημαντική επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρία Κάλλας, η πρώτη Ορχήστρα της χώρας ενώνει τις δυνάμεις της με τους νεαρούς της συναδέλφους από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που αποτελείται από αγαπημένα αποσπάσματα όπερας. Στο επιβλητικό λιμάνι του Ηρακλείου πρόκειται να ακουστούν ορχηστρικά αποσπάσματα, άριες και ντουέτα από έργα όπως η Κάρμεν του Μπιζέ, η Τόσκα του Πουτσίνι και η Τραβιάτα του Βέρντι. Μαζί τους, ερμηνεύουν η υψίφωνος Βασιλική Καραγιάννη και ο τενόρος Δημήτρης Πακσόγλου. Τη μουσική διεύθυνση αναλαμβάνει ο Μίλτος Λογιάδης.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης και  Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Τέχνης και Σύγχρονου Πολιτισμού Βαγγέλης  Ζάχαρης, σε δήλωσή του ανέφερε ότι, “η έναρξη του φεστιβάλ συμπίπτει δυστυχώς με το πολύνεκρο ναυάγιο των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας που συγκλονίζει όλους και που η Περιφέρεια Κρήτης ως ένδειξη ανθρωπισμού και αλληλεγγύης  θα αφιερώσει την κορυφαία συναυλία παράλληλα με την μνήμη της παγκόσμιας Μαρίας Κάλλας, και στην μνήμη των νεκρών μεταναστών στέλνοντας όλοι μαζί από το Ηράκλειο ένα πανανθρώπινο μήνυμα ευαισθητοποίησης για τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας. Έτσι παράλληλα με την διπλή απόδοση-αφιέρωση της συναυλίας, στην  έναρξη της θα κρατηθεί ενός λεπτού σιγής στην μνήμη Μαρίας Κάλλας και στην μνήμη των νεκρών μεταναστών.. Ο κ. Ζάχαρης, επίσης πρόσθεσε, ότι, το επιτυχημένο φεστιβάλ με τις ποιοτικές εκδηλώσεις του  έχει γίνει θεσμός προάγοντας τον σύγχρονο Πολιτισμό, τις Τέχνες, τους νέους καλλιτέχνες του νησιού μας, ενώ παράλληλα απηύθυνε  ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να παραβρεθούν στις κορυφαίες συναυλίες με αποσπάσματα  Όπερας  σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά  που είναι σε καλλιτεχνική  σύμπραξη της Κρατικής ορχήστρας Αθηνών με την συμφωνική ορχήστρα νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου. Για  την συνεργασία  αυτή που ξεκίνησε με επιτυχία πέρυσι ο κ. Ζάχαρης   ευχαρίστησε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τον καλλιτεχνικό Διευθυντή της Λουκά Καρυτινό, όπως και  την Συμφωνική ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου, τον Δήμο, την ΔΗΚΕΗ, την Πρόεδρο της και Αντιδήμαρχο Ρένα Παπαδάκη στην υπηρεσία της οποίας έχει ενταχθεί η Ορχήστρα Νέων Κρήτης. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου  Πολιτισμού.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών  Λουκάς Καρυτινός σε δήλωση του αναφέρει:   “Χαιρετίζω τη διαρκή και θερμή συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, που τείνει να γίνει ένας  θεσμός, ο οποίος αποβλέπει στην ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου της χώρας μας.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός  ανέφερε: « Η συνεργασία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τους νεαρούς μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Ηρακλείου, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας, -αλλά και στην μνήμη των συνανθρώπων μας μεταναστών του πολύνεκρου ναυαγίου,-αποτελεί ένα κορυφαίο γεγονός και έρχεται να επιβεβαιώσει το υψηλό επίπεδο μουσικής  παιδείας των νέων μουσικών μας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Παράλληλα για μία ακόμη φορά αποδεικνύει την καλή συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου με την Περιφέρεια Κρήτης στην διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων παγκοσμίου εμβέλειας.  Καλώ τους συμπολίτες μας να απολαύσουν αυτό το σημαντικό πολιτιστικό γεγονός»

 

Το πρόγραμμα  της εναρκτήριας εκδήλωσης του Φεστιβάλ Κρήτης.

 

ΖΩΡΖ ΜΠΙΖΕ (1838–1875)

Πρελούδιο από την όπερα Κάρμεν

 

ΤΖΑΚΟΜΟ ΠΟΥΤΣΙΝΙ (1858–1924)

Recondita armonia, άρια από την όπερα Τόσκα

O mio babbino caro, άρια από την όπερα Τζάνι Σκίκι

 

ΖΥΛ ΜΑΣΝΕ (1842-1912)

Pourquoi me réveiller, άρια από την όπερα Βέρθερος

 

ΤΖΟΥΖΕΠΕ ΒΕΡΝΤΙ (1813-1901)

Εισαγωγή από την όπερα Τραβιάτα

Un di felice, ντουέτο από την όπερα Τραβιάτα

È strano… sempre libera, άρια από την όπερα Τραβιάτα

 

ΒΙΝΤΣΕΝΤΖΟ ΜΠΕΛΙΝΙ (1801–1835)

“Casta Diva”, άρια της Νόρμας από την πρώτη πράξη της όπερας “Νόρμα”

 

ΤΖΑΚΟΜΟ ΠΟΥΤΣΙΝΙ (1858–1924)

E lucevan le stelle, άρια από την όπερα Τόσκα

 

ΠΙΕΤΡΟ ΜΑΣΚΑΝΙ (1863-1945)

Ιντερμέτζο από την όπερα «Cavalleria Rusticana»

 

ΤΖΑΚΟΜΟ ΠΟΥΤΣΙΝΙ (1858–1924)

Mercé, dillette amiche, από την όπερα Οι Σικελικοί Εσπερινοί

ΕΝΤΟΥΑΡΝΤΟ ΝΤΙ ΚΑΠΟΥΑ (1865-1917)

O sole mio, ναπολιτάνικη καντσονέτα

 

ΤΖΟΥΖΕΠΕ ΒΕΡΝΤΙ (1813-1901)

È il sol dell’anima, ντουέτο από την όπερα Ριγκολέτο

 

ΣΟΛΙΣΤ

Βασιλική Καραγιάννη, υψίφωνος

Δημήτρης Πακσόγλου, τενόρος

 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Μίλτος Λογιάδης

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Περιφέρεια Κρήτης

Προηγούμενο “Δεν είναι μαγεία, είναι Χημεία!”-παιδικό φεστιβάλ Αγίου Νικολάου 18/2

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας