Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Location

Πνευματικό Κέντρο Χανίων
Ανδρέα Παπανδρέου 74

Date

Σα 02/12/2023
Expired!

Time

7:00 pm - 9:00 pm

Γουργούθακας 2022-2023. Αποστολή στα έγκατα της γης Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 19:00, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδας, ο Δήμος Αποκορώνου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πεμονίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελιδονίου «το Απάνω Νερό», διοργανώνουν την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της σπηλαιολογικής αποστολής με τίτλο:

Γουργούθακας 2022-2023

Αποστολή στα έγκατα της γης

το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 19:00, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Για δύο συνεχείς χρονιές, το 2022 και το 2023 πάνω από 40 σπηλαιοεξερευνητές από όλους τους σπηλαιολογικούς συλλόγους της Ελλάδας, οργάνωσαν αποστολή στην περιοχή των Λευκών Ορέων με τα δύο βαθύτερα σπήλαια στη χώρα μας. Τον Γουργούθακα και το Λιοντάρι. Σκοπός τους, αρχικά, ήταν το αρμάτωμα του Γουργούθακα, η χαρτογράφηση, η φωτογράφηση, η βιντεοσκόπηση και η επιστημονική μελέτη του σπηλαίου που έχει κατακόρυφο βάθος 1.100 μέτρα. Σε υψόμετρο 1.550 μέτρων,  χωρίς πρόσβαση σε νερό και μακριά από δρόμους και οποιαδήποτε άλλη ευκολία, οι σπηλαιοεξερευνητές κουβάλησαν εκατοντάδες κιλά υλικών και οργάνωσαν μία από τις πιο απαιτητικές αποστολές που έχει πραγματοποιηθεί.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της εξερεύνησης και της επιστημονικής μελέτης στο σπήλαιο του Γουργούθακα. Θα προβληθούν εικόνες και βίντεο από την εξερεύνηση και τη μελέτη του σπηλαίου, καθώς και από τις υποβρύχιες λήψεις του σπηλαιοδύτη που για δύο συνεχείς χρονιές πραγματοποίησε υποβρύχια σπηλαιοεξερεύνηση σε σιφώνι, στα -678 μέτρα.

Παράλληλα, με τα αποτελέσματα των αποστολών του 2022 και του 2023 θα παρουσιαστούν οι στόχοι της επόμενης αποστολής που έχει ως σκοπό τη συνέχιση της υποβρύχιας εξερεύνησης του Γουργούθακα, αλλά και την πλήρη χαρτογράφηση του επίσης μεγάλου σπηλαίου που το βάθος του ξεπερνά τα 1.000 μέτρα και βρίσκεται στην ίδια περιοχή, του Λιονταριού.

Η εκδήλωση έχει ως σκοπό την προώθηση της σπηλαιολογίας στη χώρα μας και την ενημέρωση του κοινού για τον υπόγειο πλούτο της. Σπηλαιοεξερευνητές, μέλη της αποστολής θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα, ενώ θα υπάρξει έκθεση των υλικών και των τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν στην αποστολή.

The event is finished.

Αφήστε το Σχόλιό σας

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας