HORIZON 2020: “ThinkNature”- Development of a multi-stakeholder dialogue platform and Think tank to promote innovation with Nature based solutions – Ανάπτυξη πολύπλευρου διαλόγου και νοοτροπίας για την προώθηση της καινοτομίας σχεδιασμού, με φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις

Ο κύριος στόχος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ThinkNature είναι η ανάπτυξη ενός διαλόγου επικοινωνίας πολλών συντελεστών και ενδιαφερομένων-σχετιζομένων ομάδων και αποδεκτών, που θα υποστηρίξει την κατανόηση και την προώθηση «Φιλικών προς τη Φύση» λύσεων πρωτίστως σε τοπικό και περιφερειακό και μετέπειτα σε ευρωπαϊκό – διεθνές επίπεδο. Θα συγκεντρωθεί και αξιοποιηθεί διεπιστημονική εμπειρογνωμοσύνη μέσω των Ερευνητικών Κέντρων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ως Εταίροι, για την πολιτική λήψης αποφάσεων και σχεδιασμού, για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία, καθώς και για τους πολίτες με ένα ευρύ γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής, όπως εξάλλου απαιτεί και η σύνθεση σχημάτων εταίρων για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών κονδυλίων του Horizon 2020. Ως αποτέλεσμα, το Πρόγραμμα ThinkNature θα παράσχει σταδιακά κατά την πρόοδο του έργου και τελικώς, τα αναγκαία ρυθμιστικά εργαλεία για την επίλυση σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων, όπως η ευημερία του ανθρώπου, αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, κλπ μέσω συνεχούς διαλόγου και αλληλεπίδρασης, δίδοντας έμφαση στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μέσω του αρμονικού «μεταβολισμού» των πόλεων, που στηρίζεται σε σχεδιασμό «φιλικό» προς το περιβάλλον.

Ειδικοί στόχοι του έργου ThinkNature είναι:

  1. H ανάπτυξη διαδικτυακής επικοινωνίας για στήριξη της αποτελεσματικής αλληλεπίδρασης των διαφόρων φορέων για όλους τους τομείς «Φιλικών προς τη Φύση» λύσεων.
  2. Ο συντονισμός και υποστήριξη δράσεων και προτεραιοτήτων της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης προκειμένου να βελτιωθεί η κατανόηση για περαιτέρω αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας.
  3. Ο προσδιορισμός των προκλήσεων, καθώς και ρυθμιστικών, οικονομικών και τεχνικών εμποδίων, προκειμένου να υποστηριχθούν οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων για την υιοθέτηση «Φιλικών προς τη Φύση» λύσεων σε τοπικό, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
  4. η βελτίωση της κατανόησης εκ μέρους των σχετικών φορέων σχετικά με την αποτελεσματικότητα «Φιλικών προς τη Φύση» λύσεων μέσα από επιτυχημένες μελέτες περιπτώσεων (case studies) στην Ευρώπη
  5. Ένα πλήρες εγχειρίδιο με τεχνολογικές λύσεις προσέγγισης «Φιλικών προς τη Φύση» και λαμβάνοντας υπόψη το κανονιστικό πλαίσιο – διαδικασίες σχεδιασμού, διεπιστημονικό ρόλο όλων των φορέων και ειδικοτήτων (χωροτάκτες, αρχιτέκτονες τοπίου, περιβαλλοντολόγοι κα)
  6. Η ενεργοποίηση, συντονισμός και υποστήριξη των απαραίτητων ενεργειών για την αφομοίωση και εφαρμογή «Φιλικών προς τη Φύση» λύσεων.

Γενικός Συντονιστής Έργου: Πολυτεχνείο Κρήτης

Συντονιστής στην Περιφέρεια Κρήτης:

Δρ Ε Χατζηγιάννη, 2813 410110, elhatziyanni@crete.gov.gr

Προηγούμενο HORIZON 2020: “SOCLIMPACT” – DownScaling CLImate imPACTs and decarbonisation pathways in EU islands, and enhancing socioeconomic and non-market evaluation of Climate Change for Europe, for 2050 and beyond. – Μετριασμός των επιπτώσεων του κλίματος και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα νησιά της Ευρώπης, και ενίσχυση της κοινωνικής και μη εμπορικής αξιολόγησης της κλιματικής αλλαγής για την Ευρώπη για το 2050 και μετά

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας