Υπαίθρια Περιοδική Έκθεση “1821 Η Κρήτη στην Ελληνική επανάσταση”

Η Ιστορική έκθεση της ΕΚΙΜ/Ιστορικού  Μουσείου Κρήτης με θέμα της επανάσταση του 1821 στην Κρήτη,  εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Επανάσταση και αποτελεί μία από τις ουσιαστικές δράσεις που η Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνει και στηρίζει από άκρου εις άκρον σε ολόκληρη τη Μεγαλόνησο. Η συγκεκριμένη  έκθεση ξεκινάει στο Ηράκλειο στην πλατεία Ελευθερίας και θα περιοδεύσει σε ολόκληρη την Κρήτη, μεταφερόμενη διαδοχικά στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στον Άγιο Νικόλαο.

 

Με αφετηρία  τα γεγονότα του ύστερου 18ου αιώνα που σε παγκόσμια κλίμακα ανοίγουν την αυλαία για τον αιώνα των επαναστάσεων –Αμερικανική Ανεξαρτησία και Γαλλική Επανάσταση–, η Έκθεση οργανώνεται σε θεματικές ενότητες που αναδεικνύουν την συμμετοχή της Κρήτης στη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821. Οι προεπαναστατικές συνθήκες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι τοπικές ιδιαιτερότητες, η προετοιμασία της Επανάστασης στο νησί, οι προσπάθειες οργάνωσης και σύνδεσης της Κρήτης με τις επαναστατικές αρχές του ελλαδικού χώρου, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες των επαναστατών και οι επιπτώσεις της ταραχώδους δεκαετίας 1821-1830 στην τοπική κοινωνία τεκμηριώνονται με πλούσιο εποπτικό και εικονογραφικό υλικό από τις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Το περιεχόμενο αναπτύσσεται σε εκτυπωμένες επιφάνειες αναρτημένες σε ειδικά σχεδιασμένες ξύλινες κατασκευές και ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει πρόσθετη πληροφορία με τη βοήθεια ψηφιακής εφαρμογής για «έξυπνες» συσκευές, η οποία ενεργοποιείται με QR codes.

Την ανάπτυξη του περιεχομένου επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, η οποία περιλαμβάνει τους  ιστορικούς Δημήτρη Κυπριωτάκη, Μαρία Καλογεράκη, Ανδρέα Καλοκαιρινό και Ειρήνη Φουκαράκη, με υπεύθυνο συντονισμού τον επιμελητή των Ιστορικών Συλλογών του ΙΜΚ Αγησίλαο Καλουτσάκη. Την ψηφιακή εφαρμογή για «έξυπνες» συσκευές σχεδίασαν το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και το δημιουργικό γραφείο Pencilcase. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έκθεσης ανέλαβε η Βάσια Στυλιανίδη και το γραφείο 3SK Stylianidis Architects, τον γραφικό και ψηφιακό σχεδιασμό η Αριάδνη Καλοκύρη με τον Βαγγέλη Παπαδάκη (Pencilcase), τις μεταφράσεις στα αγγλικά η Ρόζμαρι Τζανάκη και ο Ben Petre, τις εκτυπώσεις η εταιρεία Kimon Γραφικές Τέχνες και τις ξύλινες κατασκευές η εταιρεία Λίβας Α.Ε..

Η Έκθεση αποτελεί τον κεντρικό άξονα του ευρύτερου αφιερώματος του ΙΜΚ στην επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού, τους Δήμους των πόλεων που θα φιλοξενηθεί και έχει χορηγό την εταιρεία Πλαστικά Κρήτης Α.Ε.

Με την υποστήριξη και τον συντονισμό της Περιφέρειας Κρήτης, η Έκθεση θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις του νησιού, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στον Άγιο Νικόλαο μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Η Κρήτη αφηγείται τη συμμετοχή της στην Επανάσταση με μια βόλτα και QR Code

Προηγούμενο ΜΠΕ Πράσινου Σημείου Δήμου Ιεράπετρας

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας