Δράσεις Περιφέρειας Κρήτης για την «Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών»

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών», που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε κοινή επετειακή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Κρήτης (ΠΕΠΙΣ) και της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) Ηρακλείου, υπό την προεδρία του Λάμπρου Ν.  Βαμβακά, Περιφερειακού Συμβούλου Δημόσιας Υγείας και της Ρένας Παπαδάκη, Αντιδημάρχου Κοινωνικών Υποθέσεων. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της ΠΕΠΙΣ Κρήτης και των ΔΕΠΙΣ της Κρήτης με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών» και οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν σχετικά με την πορεία του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης Κρήτης για την Ισότητα των Φύλων 2023-2025 και το σχεδιασμό των μελλοντικών δράσεων για το έτος 2023. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν δια ζώσης και διαδικτυακά μέλη της ΠΕΠΙΣ Κρήτης, της ΔΕΠΙΣ Ηρακλείου και των ΔΕΠΙΣ της Κρήτης, στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του ΚΕΘΙ στο Ηράκλειο και του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Ηρακλείου. Το παρόν στη συνεδρίαση έδωσαν, επίσης, η Πρόεδρος της ΔΕΠΙΣ Αγίου Νικολάου, Δέσποινα Καρνιαδάκη, η Πρόεδρος της ΔΕΠΙΣ Σητείας, Μαρία Γιαννακάκη, ο Πρόεδρος της ΔΕΠΙΣ Αρχανών- Αστερουσίων, Βαγγέλης Τζούκας, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ν. Ηρακλείου, Μαρία Παχιαδάκη, η Πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου, Μαρία Πιτσικάκη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, Εβελίνα Μπάκιντα, η Πρόεδρος του Σωματείου Γυναικών Ίριδα, Ρένια Δρόσου και η Μαρία Γρηγοράκη, μέλος της οργάνωσης Women Do Business.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΕΠΙΣ Λάμπρος Ν. Βαμβακάς: «με τη σημερινή συνεδρίαση επιθυμούμε να τιμήσουμε τους ιστορικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις των γυναικείων κινημάτων για ισότητα, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη και να επισημάνουμε τη διαχρονική συνεισφορά των γυναικών και των κοριτσιών στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή και ανάπτυξη του τόπου μας».

Στη συνεδρίαση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη και εκφράστηκε η συμπαράσταση όλων στους συγγενείς των θυμάτων και στους τραυματίες, ενώ οι προγραμματισμένες δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης στις 8 Μαρτίου λόγω της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, συνδικάτων και εργατικών κέντρων μεταφέρονται για τις 9 Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕΠΙΣ Κρήτης, Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας- σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ηρακλείου-ΔΕΠΙΣ Ηρακλείου και το Ροταριανό Όμιλο Ηρακλείου “EL GRECO” και με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων της Γυναίκας», υλοποιούν την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 επετειακές εκδηλώσεις.

Από τις 10:00π.μ. έως τις 2:00μ.μ. πρόκειται να λειτουργήσει στο αίθριο της Λότζια σταθμός ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση των διακρίσεων και της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, με τη συμμετοχή των Μελών της ΠΕΠΙΣ Κρήτης και της ΔΕΠΙΣ Ηρακλείου και των στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας στο Ηράκλειο, του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Ηρακλείου, του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ν. Ηρακλείου, του Χαμόγελου του Παιδιού, του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου, του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, του Ροταριανού Ομίλου Ηρακλείου και του Σωματείου Γυναικών Ίριδα.

Από τις 10:00π.μ. έως τις 8:00μ.μ., στο αίθριο της Λότζια, θα υλοποιηθεί, με πρωτοβουλία του Ροταριανού Ομίλου Ηρακλείου “EL GRECO”, η δράση “@Ιamnotadoll_project”: «Δεν είμαι κούκλα. Δεν είμαι αντικείμενο», της γλύπτριας Ιωάννας Παρασκευά, η οποία μέσα από τα έργα της επιθυμεί να παρακινήσει τους πολίτες να εφαρμόσουν την ουσιαστική ισότητα των φύλων και τη μηδενική ανοχή τους σε κάθε μορφή έμφυλης διάκρισης, κακοποίησης και βίας στην καθημερινή τους ζωή. Η έκθεση αυτή είναι διαδραστική και αποτελείται από έξι γλυπτά, σύγχρονες γυναικείες φιγούρες, οι οποίες ζητούν να σταθείς πλάι τους, να τις γνωρίσεις και να τις βοηθήσεις να επικοινωνήσουν, «μπαίνοντας στα παπούτσια τους» και δίνοντας σε αυτές φωνή. Κάθε γλυπτό αντιπροσωπεύει μία διαφορετική μορφή κακοποίησης και παραβίασης των δικαιωμάτων των γυναικών και γι’ αυτό, κάθε γλυπτό φοράει ένα διαφορετικό χρώμα παπουτσιών. Στα χέρια τους και στο σώμα τους κρατάνε κάποια στοιχεία που αποκαλύπτουν τον λόγο των αισθημάτων τους και οι επισκέπτριες/-τες της έκθεσης καλούνται να τον ανακαλύψουν. Το στοιχείο της ελπίδας πάνω τους είναι τα χρωματιστά τους παπουτσάκια, τα οποία έχουν μια «ιδιαίτερη ικανότητα»: Μπορούν να αντλήσουν θετική ενέργεια και να «επικοινωνήσουν» σημαντικά μηνύματα με τη συμμετοχή του κοινού. Στην έκθεση αυτή θα συμμετέχουν μαθήτριες/-ές και φοιτήτριες/-ές που θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο χώρο, να ζωγραφίσουν, να φτιάξουν κολλάζ και να ανταλλάξουν απόψεις, σκέψεις και συναισθήματα.

 

Προηγούμενο Eνημερώσεις για την αδειοδότηση των τεχνικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας