| Ακρωνύμιο | ![]() |
| Τίτλος | Transformational and Robust AdaptatioNto water Scarcity and ClimatEchaNgeunder Deep uncertainty (Μετασχηματιστική και Εύρωστη Προσαρμογή στη λειψυδρία και την κλιματική αλλαγή κάτω από συνθήκες βαθιάς αβεβαιότητας) |
| Χρηματοδοτικό πλαίσιο | HORIZON Europe |
| Εταίροι | INSTITUTE IMDEA WATER – SPAIN
FONDAZIONE CENTRO EURO-MEDITERRANEO SUI CAMBIAMENTI CLIMATICI (CMCC) – ITALY UPPSALA UNIVERSITET (UU) – SWEDEN FRESH-THOUGHTS CONSULTING GMBH (FTC) – AUSTRIA UNIVERSITAT POLITECNICA DE VALENCIA (UPV) – SPAIN STIFTELSEN THE STOCKHOLM ENVIRONMENT INSTITUTE (SEI) – – SWEDEN AGENZIA REGIONALE PER LA PREVENZIONE, L’AMBIENTE E L’ENERGIA DELL’EMILIA-ROMAGNA (ARPAE) – ITALY SLOVENSKA AGENTURA ZIVOTNEHO PROSTREDIA (SAŽP) – SLOVAKIA SEVEN ENGINEERING CONSULTANTS OE (SEVEN) – GREECE AMERICAN UNIVERSITY OF BEIRUT (AUB) – LEBANON KRITI, REGION OF CRETE (KRI) – GREECE SLOVENSKY VODOHOSPODARSKY PODNIK STATNY PODNIK (SVP) – SLOVAKIA INSTITUTE FOR RESOURCE ANALYSIS AND POLICY (IRAP) – INDIA AZ BOARD OF REGENTS ON BEHALF OF ARIZONA STATE UNIVERSITY – USA THE UNIVERSITY OF MANCHESTER – UK |
| Διάρκεια | 1η Ιανουαρίου 2023 – 31 Δεκεμβρίου 2026 |
Σύντομη περιγραφή του έργου:
Στόχος του προγράμματος TRANSCEND είναι να εντοπίσει και να επιταχύνει την υιοθέτηση Μεταρρυθμιστικών Πολιτικών Προσαρμογής (ΜΠΠ – TAP) για τη λειψυδρία, συμπεριλαμβανομένων την ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων κατανομής νερού και οικονομικών εργαλείων. Τα συστήματα αυτά θα είναι εύρωστα και προσαρμόσιμα σε συνθήκες αβεβαιότητας και σε αλλαγές, ενώ ταυτόχρονα θα επιτυγχάνουν δίκαιη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.
Το πρόγραμμα TRANSCEND θα αναπτύξει ένα πρωτοποριακό οικοσύστημα καινοτομίας σε επτά λεκάνες απορροής ποταμών: Júcar (Ισπανία), Reno (Ιταλία), Τυμπάκι (Κρήτη, Ελλάδα), Nitra (Σλοβακία), Caplina-Mauri-Desaguadero (Περού, Χιλή, Βολιβία), Orontes (Λίβανος, Συρία, Τουρκία) και Mahanadi (Chhattisgarh και Odisha, Ινδία) και βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
- Ένα δίκτυο γνώσης για τη δέσμευση των ενδιαφερομένων φορέων και την ανταλλαγή γνώσεων. Επτά δίκτυα γνώσης, ένα ανά εργαστήριο (υδρολογική λεκάνη), θα συνδέσουν τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους επιστήμονες με συμπληρωματικές ικανότητες, για την ανταλλαγή γνώσεων και τη συνδημιουργία προστιθέμενης αξίας μέσω του σχεδιασμού και της εφαρμογής Μεταρρυθμιστικών Πολιτικών Προσαρμογής (ΜΠΠ).
«Μαραθώνιοι σεναρίων” (Scenathons) θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση συμμετοχικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων, και με έντιμου διαλόγου, εμπνευσμένων από τον Διάλογο Talanoa.
- Σχεδιασμός ΜΠΠ: μία συλλογή λειτουργική σουίτα μοντελοποίησης για την καθοδήγηση των ενδιαφερομένων φορέων στο σχεδιασμό ΜΠΠ για κάθε εργαστήριο
Η λειτουργική σουίτα μοντελοποίησης θα χαρακτηρίσει πρώτα τις αλυσιδωτές αβεβαιότητες σε πολύπλοκα κοινωνικο- οικολογικά συστήματα και στη συνέχεια θα σχεδιάσει και θα αξιολογήσει τις επιδόσεις εναλλακτικών ΜΠΠ.
Η σουίτα πολλαπλών συστημάτων θα ενσωματώνει κλιματικά, υδρολογικά, γεωργικά, μικρο- και μακροοικονομικά συστήματα, τα οποία στη συνέχεια θα διασυνδέονται μεταξύ τους χρησιμοποιώντας μια δομοστοιχειωτή προσέγγιση. Κάθε σύστημα θα συμπληρωθεί επίσης με πολλαπλά μοντέλα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των επιπτώσεων πολλαπλών σεναρίων και ΜΠΠ.
Καθεμία ένα τις 7 σουίτες μοντέλων θα βασίζεται στα Συστήματα Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων (ΣΥΑ) που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους ενδιαφερόμενους φορείς σε κάθε εργαστήριο, ώστε να προωθηθεί η κατανόηση, η συναίνεση και η συστηματική υιοθέτηση της σουίτας μοντελοποίησης και η αποδοχή των αποτελεσμάτων της μοντελοποίησης. Τα εν λόγω ΣΥΑ περιλαμβάνουν τα συστήματα WEAP, AQUATOOL, TOPKAPI, MIKE, RIBASIM και LISFLOOD, τα οποία είναι ευρέως χρησιμοποιούμενα ΣΥΑ παγκοσμίως, γεγονός που ενισχύει τη συνάφεια και την επεκτασιμότητα των μεθόδων και των αποτελεσμάτων του TRANSCEND.
- Η ΜΠΠ στην πράξη: μια εργαλειοθήκη παρακολούθησης και λογιστικής διαχείρισης
Η εργαλειοθήκη του έργου Transcend, θα υποστηρίξει τους ενδιαφερόμενους φορείς στην παρακολούθηση της απόδοσης των ΜΠΠ, στην επιβολή κανόνων που σχετίζονται με τη χρήση και την κατανομή του νερού, και στην ενεργοποίηση διορθωτικών ενεργειών σε περίπτωση απόκλισης των αποτελεσμάτων των ΜΠΠ.
Αυτή η εργαλειοθήκη θα αφομοιώσει και θα ενσωματώσει τοπικά συστήματα επιτόπιας παρακολούθησης, εικόνες γεωεπισκόπησης, καθώς και περιφερειακά, κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά δεδομένα, για την παρακολούθηση βασικών δεικτών διαχείρισης νερού όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τους ενδιαφερόμενους φορείς.
Η εργαλειοθήκη θα υποστηρίξει τη βαθμονόμηση και την επικύρωση της σουίτας μοντελοποίησης και θα προσαρμοστεί με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε «ζωντανού εργαστηρίου».
Με την πάροδο του χρόνου, θα αναπτυχθεί μια διεπαφή ανοικτού κώδικα, ώστε να καταστεί δυνατή η εξέλιξη της εργαλειοθήκης και να καταστεί δυνατή η απόκρισή της στις μελλοντικές αλλαγές των κινητήριων δυνάμεις, των στόχων και των σκοπών της πολιτικής διαχείρισης των υδάτων.
Ως τελικός στόχος του έργου, θα υποστηριχθεί η δυνατότητα αναπαραγωγής του εργαλείου σε άλλα εργαστήρια παγκοσμίως.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο: https://transcendresearchproject.com/
