Πρόγραμμα Εορταστικών Εκδηλώσεων

ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Το έτος 2013 είναι το έτος εορτασμού 100 χρόνων από την ένωση Κρήτης με Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί σειρά επετειακών εκδηλώσεων, οι οποίες τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, συμμετέχουν αυτοδιοικητικοί φορείς από όλο το νησί, ενώ στην Επιστημονική Επιτροπή εκπροσωπούνται επιστημονικοί φορείς και των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων, το αντικείμενο των οποίων εμπίπτει στη θεματική της επετείου. Το συντονισμό των εκδηλώσεων έχουν αναλάβει από κοινού η Περιφέρεια Κρήτης και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Εκτός από τις επίσημες εκδηλώσεις έναρξης και λήξης, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 θα πραγματοποιηθούν και εκδηλώσεις στους καλλικρατικούς Δήμους, τις οποίες θα επιμεληθούν οι αυτοδιοικητικοί και επιστημονικοί φορείς των τεσσάρων περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης. Αντίστοιχες εκδηλώσεις επιστημονικού χαρακτήρα, αλλά και πανηγυρικές θα γίνουν τόσο στην Αθήνα όσο και τη Θεσσαλονίκη, στις οποίες θα συμμετάσχουν ενεργά και τα κρητικά σωματεία και οι αδελφότητες Κρητών, καθώς και διεθνείς για τους όπου Γης Κρήτες. Θα πραγματοποιηθούν εκδόσεις βιβλίων, οπτικοακουστικού υλικού, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων σε όλη την Κρήτη.

Οι θεματικές εκδηλώσεις και δράσεις κατηγοριοποιούνται σε τρεις βασικές θεματικές ενότητες:

α) ιστορία – αρχαιολογία,

β) τέχνη & πολιτισμός και

γ) ανάπτυξη – επιστήμη – τεχνολογία.

Κάθε ενότητα περιλαμβάνει μία σειρά ποικίλων δράσεων, όπως εκθέσεις, συνέδρια & ημερίδες, ομιλίες, διαγωνισμούς, μουσικές εκδηλώσεις, δράσεις που αφορούν την αρχιτεκτονική, τα εικαστικά, το θέατρο και τη λαογραφία.

Στόχος είναι να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον εορτασμό της εκατονταετίας, αντάξιο του σημαντικού ιστορικού γεγονότος.
Μέσα από την ανάδειξη όσο το δυνατό πρωτότυπων πτυχών και την παρουσίαση εναλλακτικών προσεγγίσεων της επιστήμης και της τέχνης, δίνεται η δυνατότητα να αναδείξουμε τα ιστορικά γεγονότα και τη σημασία τους, το παρόν αλλά και τη μελλοντική προοπτική της Κρήτης.

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας