Σύσκεψη για προγραμματισμό εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Με κεντρικό σύνθημα «Ένωση για πάντα» ως μια απάντηση στους φαιδρούς και σκοτεινούς κύκλους, που επαγγέλλονται την ανεξαρτησία της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια, η πρώτη κοινή σύσκεψη της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής, που θα διαμορφώσουν και θα υλοποιήσουν τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Ο βασικός συντονιστής της οργάνωσης όλων των εκδηλώσεων θα είναι η Αιρετή Περιφέρεια Κρήτης, η πρόταση της οποίας ενσωματώνει την τοπική, εθνική και ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης- που προεδρεύει στην Οργανωτική Επιτροπή- οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν όλο το 2013 και θα δίνουν το στίγμα «ότι η Κρήτη προχωρά μαζί με την Ελλάδα, σε πείσμα αυτών που διακινούν αντίθετες ιδέες».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Νίκος Παπαδάκης –επίσης μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, σχολίασε: « Ο κρητικός λαός δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα λεγόμενα των φαιδρών και σκοτεινών κύκλων. Εάν αυτοί οι κύκλοι είχαν την παραμικρή επιρροή θα έβγαιναν στην επιφάνεια, δεν έχουν όμως και κρύβονται. Η Κρήτη την επόμενη εκατονταετία ξεκινά να είναι για πάντα συνδεδεμένη με τον κορμό της Ελλάδας. Ξεκινά με αισιοδοξία και ελπίδα και αυτό ακριβώς θα σηματοδοτήσουν οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων.»

Σύμφωνα με τον κ. Αρναουτάκη, οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και κάθε Δήμο της Κρήτης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι εκδηλώσεις θα γίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ακόμα και στις Βρυξέλλες, όπου πριν τρία χρόνια είχε προγραμματιστεί μια μεγάλη εκδήλωση για την Κρήτη, η οποία ανεστάλη.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναμένεται να διαμορφωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδάκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «θα γίνει μια αναδρομή στο παρελθόν για να γιορτάσουμε, ν’ αποτίσουμε φόρο τιμής στους προγόνους, να θυμηθούμε τους αγώνες τους και παράλληλα να θυμηθούμε το έργο που πραγματοποιήθηκε όλη αυτή την περίοδο στην Κρήτη. Έργο σημαντικό, το οποίο απέδειξε ότι οι Κρήτες είναι εξίσου Έλληνες με τους υπόλοιπους.

Στην Οργανωτική Επιτροπή μετέχουν επίσης οι τέσσερις αντιπεριφερειάρχες του νησιού, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης και οι Δήμαρχοι των πρωτευουσών των νομών.

Στην Επιστημονική Επιτροπή μετέχουν :

• Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη

• Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»

• Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης

• Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών

• Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου

• Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Λασιθίου

• Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνης

• Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

• Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης

• Πανεπιστήμιο ΚρήτηςIMG 8780

Προηγούμενο Οδηγίες σχετικά με τους ψεκασμούς καλύψεως για τον δάκο της ελιάς και των σχετιζόμενων μυκητολογικών προσβολών

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας