Τίτλοι Δράσεων για το αφιερωματικό «Έτος Ερωτόκριτου»

Το 2019 ορίστηκε ως «έτος Ερωτόκριτου» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά από εισήγηση-πρόταση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη. Η Περιφέρεια Κρήτης ανέλαβε την ευθύνη σχεδιασμού, συντονισμού και υλοποίησης όλων των πολιτισμικών δράσεων στην Κρήτη, την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 • Ερωτόκριτος , ένα σύγχρονο μιούζικαλ σε σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της τελετής Έναρξης του αφιερωματικού  έτους  «Ερωτόκριτος 2019». Προγραμματίστηκε  από  την Περιφέρεια Κρήτης και την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου  ως η πρώτη  παράσταση για την νεόδμητη αίθουσα «Ανδρέα & Μαρίας Καλοκαιρινού» σε οργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης.
 • «Γιατί Ερωτόκριτος στον 21ο αιώνα στην Κρήτη και στον κόσμο, 9ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών πραγματοποιήθηκε  στο Ηράκλειο από 1 έως 4 Αυγούστου  με την συν διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης.
 • Ερωτόκριτος, κορυφαίο έργο της νεοελληνικής ποίησης από τον σύνδεσμο Κρητών Επιστημόνων και την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
 • «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ» του Βιτσέντζου Κορνάρου . Η εναλλακτική Ορχήστρα Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας και η Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σητείας παρουσίασαν τη μουσική – θεατρική παράσταση Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου σε πολλές  πόλεις της Ελλάδας, με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης-Π.Ε. Λασιθίου.
 • «Βιτσέντζου Κορνάρου, Ερωτόκριτος» Η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης και η Πολιτιστική και Λαογραφική Εταιρεία Απάνω Μεραμπέλου (ΠΛΕΑΜ) παρουσίασαν την εκδήλωση  στην Νεάπολη με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
 • «”Ίντα δεν κάνει ο έρωτας” ένα αναλόγιο για τον Ερωτόκριτο». Τα τμήματα Φιλολογίας, Θεάτρου και Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού οργάνωσαν μια βραδιά για το περίφημο έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου, υπό την αιγίδα  του Πρύτανη του ΑΠΘ και της Περιφέρειας Κρήτης.
 • «Συναυλιακός  Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή στα Χανιά , με το γνωστό – φημισμένο συγκρότημα Vamos Ensemble» σε οργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης.
 • “Ερωτόκριτος και Αρετούσα, η αγάπη τους στη Γενεύη” Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης, είχε την υποστήριξη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών , του γραφείου τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ το Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων Ελβετίας από τη Ζυρίχη της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, και των εκδόσεων Μύστις. Υλοποιήθηκε με την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Γενεύη και της Περιφέρειας Κρήτης.
 • Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου στο Αμαριανό του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, από το θεατροδρόμιο με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
 • «Ο Ερωτόκριτος και τα τραγούδια του» από την Εταιρεία Ελληνικής Γλώσσας και Μουσικής σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, στην Αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου με την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.
 • Ο Ερωτόκριτος από τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου 28ου και 57ου  στο κηποθέατρο «Μάνος Χατζηδάκις» με την συν διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης.
 • Εικαστική Έκθεση με τίτλο: «Εν αρχή ην ο έρως – από τη γένεση ενός αριστουργήματος στους σημερινούς εικαστικούς προσδιορισμούς του», στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Εικαστικών Δημιουργών «Νεώριον Τέχνης» και υπό την Αιγίδα της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και της Περιφέρειας Κρήτης.
 • Μουσικοχορευτική παράσταση, αφιέρωμα στον «Ερωτόκριτο», από το  «Ιστορικό Λαογραφικό Οικομουσείο Αιγάλεω» («Ι.Λ.Ο.Α.») σε συνεργασία με τον Δημοτικό Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αιγάλεω και την Πολιτιστική Κίνηση «Κρήσσες» στο ανοικτό θέατρο («Αλέξης Μινωτής») του άλσους Αιγάλεω, με την συν διοργάνωση  της  Περιφέρειας  Κρήτης.
 • Μουσικό- θεατρική παράσταση αφιερωμένη στον  «Ερωτόκριτο» με μιαν άλλη «ματιά», από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανωγείων , σε συνεργασία με Κρήτες καλλιτέχνες παρουσιάστηκε στο θεατράκι του Άη Γιάννη, στην  Πλατεία Αρμί, με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
 • Αφιέρωμα στην Κρητική Μαντινάδα «Μία μαντινάδα όλη η ζωή…» εκδήλωση με τιμητική αναφορά στο σπουδαίο έργο «Ερωτόκριτος» του μεγάλου ποιητή Βιτσέντζου Κορνάρου υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου σε συνδιοργάνωση από τον  Λαογραφικό όμιλο «Λάζαρος & Μανόλης Χνάρης»  και την Περιφέρεια Κρήτης .
 • 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, του δημιουργού του αριστουργήματος Ερωτόκριτος πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, «Π.Ο.Π.Κ.Σ.», με τη συνδρομή του Δήμου Βάρης- Βούλας – Βουλιαγμένης, με θέμα: ”Κρήτη, Χθες-Σήμερα-Αύριο”, σε συν διοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης .
 • Νέα έκδοση με τίτλο «Ερωτόκριτος– οι περισσότεροι στίχοι από το πρωτότυπο, με ερμηνεία στα πιο δύσκολα σημεία». Επιμέλεια Στέλλας Κανάκη , εκδόσεις Κεχριμπάρι, με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
 • Ερωτόκριτος σε θεατρική διασκευή από το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου. Από το παιδικό θέατρο του πολιτιστικού συλλόγου Δαμάστας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης.
 • Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου από το θέατρο των Vivi σε σκηνοθεσία του Τηλέμαχου Μουδατσάκη, με την συνεργασία  Δήμου  Ηρακλείου  και της Περιφέρεια Κρήτης.
 • Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου από το ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ σε σκηνοθεσία του Αντώνη Διαμαντή, με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Προηγούμενο Οργανωτική Επιτροπή Έτος Ερωτόκριτου

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας