Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ, Νίκου Καλογερή.

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ, Νίκου Καλογερή.

 

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι της Π.Ε. Χανίων, εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, οι Διοικητές όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού με επιφαλής τον Πύραρχο Ξενοφών Τσιλιμιγκάκη, εκπρόσωπος της Δ/νσης Δασών Χανίων, εκπρόσωπος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής – Σαμαριά και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Χανίων.

 

Καταρχήν έγινε εκτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης στον τομέα των δασικών πυρκαγιών και των περιστατικών έρευνας και διάσωσης στην Π.Ε. Χανίων. Διαπιστώθηκε η κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών έρευνας και διάσωσης και αξιολογήθηκε ο σχεδιασμός πυροφύλαξης και πυροπροστασίας που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα με θετικά αποτελέσματα.

 

Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών με ένα μεγάλο μέρος αυτών να χρησιμοποιεί το πλούσιο δίκτυο μονοπατιών και φαραγγιών που διαθέτει, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά με τουρίστες οι οποίοι κάνοντας κακή εκτίμηση του κινδύνου, αλλά και μη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού, να προσφεύγουν στις κρατικές υπηρεσίες για βοήθεια. Τα περιστατικά αυτά αποδυναμώνουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις με την δέσμευση στελεχών από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο έργο των διασώσεων.

 

Επίσης συζητήθηκε η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη για την εφαρμογή του μέτρου προληπτικής απαγόρευσης, διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση και ο τρόπος εφαρμογή της κατά την αντιπυρική περίοδο.

 

Συμφωνήθηκε η συνεχής συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των φορέων, καθώς και τρόποι ενίσχυσης με μέσα της πυροσβεστικής δύναμης των φορέων, ενώ τονίστηκε από τους συμμετέχοντες η πολύτιμη συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων των Χανίων, τόσο σε θέματα πρόληψης πυρκαγιών όσο και σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης περιπατητών ορειβατών.

 

Προηγούμενο Ψεκασμοί δακοκτονίας σε περιοχές των δήμων: Ηρακλείου-Γόρτυνας-Φαιστού-Χερσονήσου

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας