Εντατικοποίηση των εφαρμογών από την Περιφέρεια για την καταπολέμηση των κουνουπιών και της εντομολογικής επιτήρησης σε όλη την Κρήτη

Η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, το οποίο περιλαμβάνει ψεκασμούς σε όλη την επικράτειά της με στόχο την καταπολέμηση των κοινών και ανωφελών κουνουπιών αφενός στο υδρόβιο στάδιο (αυγό – προνύμφη – νύμφη) και αφετέρου στο τέλειο έντομο. Φέτος οι πρώτοι έλεγχοι στο πεδίο ξεκίνησαν 9 Μαρτίου και οι πρώτοι ψεκασμοί στις 17 Μαρτίου. Επίσης υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ )συστηματική εντομολογική επιτήρηση σε όλη την Κρήτη. Περιλαμβάνει την παρακολούθηση της δυναμικής και μοριακής σύστασης των πληθυσμών των κουνουπιών, της παρουσία και έντασης εντομομεταδιδόμενων ασθενειών και της ανθεκτικότητά ή επικινδυνότητας ανάπτυξης ανθεκτικότητας, στα εντομοκτόνα. Τα αποτελέσματα συγκεντρώνονται και προβάλλονται σε διαδραστική γεωχωρική πληροφοριακή πλατφόρμα – Βάση Δεδομένων Εντομολογικής Επιτήρησης.

Τόσο το έργο καταπολέμησης κουνουπιών, όσο και η εντομολογική επιτήρηση στην Περιφέρεια Κρήτης αφορούν την τριετία 2020-2022.

Εκτός όμως από τις δράσεις των ειδικών συνεργείων ψεκασμών απαιτείται και οι πολίτες να εφαρμόζουν μέτρα ατομικής προστασίας και μέτρα αποφυγής ανάπτυξης κουνουπιών στον ιδιωτικό τους χώρο. Αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για την προστασία της Δημόσιας Υγείας δεδομένου ότι τα κουνούπια αποτελούν πιθανούς φορείς μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, ιδιαίτερα τα τελευταία έτη που καταγράφονται περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και ελονοσίας σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, καθώς και της ύπαρξης κινδύνου εισαγωγής άλλων ιών που μεταδίδονται με κουνούπια (π.χ. ιών Zika, Chikungunya, Δάγκειου πυρετού).

Το κυριότερο μέτρο πρόληψης και αντιμετώπισης των νόσων που μεταδίδονται με κουνούπια βασίζεται στη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών μέσω του περιορισμού των εστιών αναπαραγωγής τους και στην παρεμπόδιση της επαφής μεταξύ διαβιβαστών και ανθρώπων.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, θα πρέπει να αναδειχθούν σε θέμα προτεραιότητας για την προστασία της υγείας των ευπαθών ομάδων και του τοπικού πληθυσμού αλλά και για την πρόληψη της τοπικής μετάδοσης των παθογόνων που μεταδίδονται με κουνούπια και συγκεκριμένα οι πολίτες πρέπει να προβούν στη λήψη των παρακάτω μέτρων:

Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα ή πάνω από τα ρούχα (χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών 1-5 ώρες).
Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ).
Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο το σώμα), πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
Αντικουνουπικά πλέγματα-σίτες, που εμποδίζουν την είσοδο κουνουπιών στα σπίτια.
Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται η χρήση άλλων μέσων πχ σε βρέφη κάτω των 2 μηνών.
Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ακόμα ότι το έδαφος που παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (κυρίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών διότι είναι σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

Επίσης, ιδιαίτερα κρίσιμο για την μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών, κρίνεται η αποφυγή παρουσίας στάσιμων νερών σε τουριστικά καταλύματα τα οποία δεν έχουν ξεκινήσει την λειτουργίας τους, δεδομένης και της απαγόρευσης λόγω του κορονωϊού SARS-CoV-2. Τα τουριστικά καταλύματα για τεχνικούς λόγους διατηρούν τις κολυμβητικές δεξαμενές τους γεμάτες με νερό ή ακόμα και αν τις έχουν αδειάσει δέχονται μεγάλους όγκους όμβριων υδάτων τόσο αυτές όσο και τα υπόλοιπα τεχνητά συστήματα νερού όπως σιντριβάνια τεχνητές λίμνες κλπ.

Για το λόγο αυτό οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων παρακαλούνται όπως φροντίσουν ΑΜΕΣΑ για την απομάκρυνση των στάσιμων αυτών νερών καθώς και στη λήψη όλων των απαιτούμενων ενεργειών εξυγίανσης των χώρων αυτών.

Για την αναφορά τυχόν αυξημένων προβλημάτων όχλησης, αλλά και για πληροφορίες σχετικά με το εκτελούμενο έργο καταπολέμησης, λειτουργεί η ανοικτή γραμμή επικοινωνίας 8001124424 στην οποία μπορεί να απευθύνεται ο κάθε πολίτης χωρίς χρέωση. Το τηλέφωνο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες 9:00-17:00 και η κλήση είναι εφικτή μόνο από σταθερό τηλέφωνο.

Επίσης στο τηλέφωνο 2310 678910 τις εργάσιμες ημέρες 9:00-17:00.

Προηγούμενο 2.000 μάσκες μίας χρήσης για τις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ρεθύμνης

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας