Location

Χώρος Τέχνης Χανίων

Date

Πα 17/11/2023
Expired!

Time

8:00 pm - 10:00 pm

1973 – 2023: 50 Χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων συνδιοργανώτρια τιμητικής βραδιάς για την Πέπη Ρηγοπούλου

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων συνδιοργανώνει με τον «Χώρο Τέχνης Χανίων» τιμητική βραδιά για την Πέπη Ρηγουπούλου, Ιστορικό Τέχνης, Πανεπιστημιακό, Συγγραφέα, για το πολυσχιδές έργο της, 50 χρόνια μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, όπου ο δραματικός τραυματισμός της έγινε σύμβολο για τις νεότερες γενιές, σ’ ένα διαρκή αγώνα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία.

Η βράβευση θα γίνει την Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023, ώρα 20.00, στον εκθεσιακό «Χώρος Τέχνης Χανίων», όπου η Πέπη Ρηγοπούλου θα εγκαινιάσει την έκθεση «εν ΣΩΜΑτωση ΙΚΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗ», τρισδιάστατο εικαστικό περιβάλλον με 11+1 εγκαταστάσεις του Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη, εμπνευσμένο από το ομότιτλο βιβλίο της. Πρόκειται για ένα σύνολο διαδοχής εικαστικών έργων, όπου σχέδια, ζωγραφική, ανάγλυφα, γλυπτική, κατασκευές, έτοιμα αντικείμενα, «πεπαλαιωμένα» υλικά, μέσα από ανακυκλωτικές διαδικασίες, ως πυκνότητες αντιμινιμαλιστικές, εν σειρά, 70+ τρεχουσών μέτρων, διαρθρωμένες σε 11 ανα-κατά-τάξεις ως ινσταλέισον και μία υπόγεια, εντελώς χαοτική, άμετρη, δυσκίνητη. Ο καλλιτέχνης βιώνει το καταναλωτικό χάος της εποχής μέσα από τόνους «απορριμμάτων» όπου μεθοδικά επιλέγει, μεταπράττει, ως μαέστρος – ενορχηστρωτής και συνδέεται αφυπνιστικά με το δραματικό παγκόσμιο γίγνεσθαι, ιδίως το μιλιταριστικό. Η απειλή ως γκροτέσκο αφήγηση, εξισορροπείται από τη διαχρονική από-σταση ικεσίας για αξίες, όπως η ειρήνη, η ισότητα, η δημιουργία ΤΕΧΝΗ με το ανθρώπινο σώμα κυρίαρχο σε πολλαπλές εκφάνσεις.

 

The event is finished.

Αφήστε το Σχόλιό σας

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας