Μεγάλο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη και συναυλία με την Μαρία Φαραντούρη και τον Μανόλη Μητσιά στο Αρκαλοχώρι στις 4 Σεπτεμβρίου. Συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Μίνωα, της Ιεράς Μητρόπολης με ελεύθερη είσοδο στους πολίτες.

Αφιερωματικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο κορυφαίο δημιουργό Μίκη Θεοδωράκης και μία μεγάλη συναυλία με τους εμβληματικούς ερμηνευτές Μαρία Φαραντούρη και Μανόλη Μητσιά θα πραγματοποιηθούν στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι στις 4 Σεπτεμβρίου. Οι εκδηλώσεις που γίνονται ένα χρόνο μετά την απώλεια του μεγάλου δημιουργού και τον καταστροφικό σεισμό ,θα έχουν ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες και συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου  -Καστελίου – Βιάννου, τον Δήμο Μίνωα και τελούν υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Οι εκδηλώσεις υλοποιούνται 

στο πλαίσιο του προγράμματος ανάδειξης και διάδοσης του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, με τίτλο “Η Πνευματική και Μουσική δωρεά του Μίκη  Θεοδωράκη στον Ελληνικό Λαό”. Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο αφιέρωμα στον Μεγάλο Μουσικοσυνθέτη της χώρας για να τιμηθεί η μουσική δημιουργία και η δημόσια παρουσία του στον τόπο.

Οι δυο σπουδαίοι καλλιτέχνες, η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανόλης Μητσιάς, οι οποίοι  έχουν σφραγίσει με τις αυθεντικές ερμηνείες τους τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, θα έχουμε την τιμή να τα παρουσιάσουν στους σεισμόπληκτους της ευρύτερης περιοχής σε μια μεγάλη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί. στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο Αρκαλοχωρίου, την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στις 20:30 (ώρα προσέλευσης στις 19:00).

Το αφιέρωμα παρουσιάζει ο Βασίλης Χατζηιακώβου. Όπως αναφέρεται από εκπροσώπους της διοργάνωσης, ”το μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη είναι πηγή έμπνευσης για κινητοποίηση, αλληλεγγύη και αγωνιστική διάθεση σε κάθε νέο ξεκίνημα, καθώς ο Μίκης Θεοδωράκης είναι διαχρονικό σύμβολο θάρρους και αγωνιστικότητας. Ένα μεγάλο γεγονός που ελπίζουμε να τονώσει και ολόκληρη την περιοχή, η οποία επλήγη απροσδόκητα από  τον καταστροφικό σεισμό στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, με τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνέπειες.»

Σύμφωνα με το ενημερωτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, την ίδια ημέρα Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, θα διεξάγονται παράλληλες δράσεις στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Αρκαλοχωρίου από τις 19:00 της ίδια ημέρας, όπως:

– Ζωγραφική έκθεση των δημοτικών σχολείων του Δήμου Μινώα Πεδιάδος με θέμα: “Ακούω Μίκη Θεοδωράκη και ζωγραφίζω τα τραγούδια του”.

– Έκθεση αρχειακού υλικού για την ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

– Συμμετοχή Κρητών εικαστικών καλλιτεχνών με έργο τους από το Μουσείο Εικαστικών τεχνών Ηρακλείου(Μ.Ε.Τ.Η).

 

Ημερίδα για τον Μίκη Θεοδωράκη στις 29 Αυγούστου. Ομιλητές ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και τοπικοί εκπρόσωποι. 

 

Μια εβδομάδα πριν την συναυλία στο Αρκαλοχώρι, τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης προς τον Μίκη Θεοδωράκη θα ανοίξει Ημερίδα με εισηγήσεις για το έργο του και την ζωή του. Συγκεκριμένα η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 29 Αυγούστου στις 19:30, στο Πολιτιστικό  Πολύκεντρο της Ιεράς   Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, με ομιλητές: Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ  Ανδρέα, τον Φιλόλογο, Επίτιμο Διδάκτορά του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστα Γεωργουσόπουλο, τον Πρόεδρο του Συλλόγου “Οι Φίλοι του Μίκη Θεοδωράκη, Γεώργιο  Αγοραστάκη, το Ιδρυτικό μέλος και επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, Ηρακλή Γαλανάκη, τον Γιώργο Μονεμβασίτη, κριτικός και ιστορικός μουσικής (σε απευθείας σύνδεση).Την συζήτηση θα συντονίσει η φιλόλογος και συγγραφέας Άννα Μανουκάκη- Μεταξάκη.

 

 

Στήριξη διοργάνωσης από τοπικούς φορείς

 

Τις εκδηλώσεις στηρίζει ο Σύλλογος ‘’ Οι Φίλοι του Μίκη Θεοδωράκη’ ’και με συνδιοργανωτές: Περιφέρεια Κρήτης, Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, Δήμος Μινώα Πεδιάδος και οι σύλλογοι: Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαλοχωρίου,

Αθλητικός Σύλλογος «Υγεία», ΔΟΠΑΠ Δήμου Μινώα Πεδιάδος, Δημοτική θεατρική ομάδα “Δρώντες επί σκηνής’’, Σύλλογος Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδος “Η Ελπίδα’’. Επιμέλεια Οργάνωσης: Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαλοχωρίου.

Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Εικαστικός Φωτεινή Κοκολάκη, με Εθελοντική Προσφορά τιμής. Όπως η ίδια αναφέρει, πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια τιμής και μνήμης στον Μίκη Θεοδωράκη από τον δοκιμαζόμενο τόπο και οι εκδηλώσεις εντάσσονται σ το πρόγραμμα ανάδειξης και διάδοσης του έργου του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο “Η Πνευματική και Μουσική δωρεά του Μίκη  Θεοδωράκη στον Ελληνικό Λαό”. 

 

Προηγούμενο ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΗΣ». 12Ο ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΑ ΟΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΓΙΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΡΟΥΣΤΙΚΑ,ΚΑΛΟΝΥΧΤΗ-ΠΑΛΑΙΛΗΜΝΟ-ΣΑΙΤΟΥΡΩΝ-Ε.0.5, ΚΑΣΤΕΛΛΟΥ – ΑΝΩ ΒΑΛΣΑΜΟΝΕΡΟΥ-ΣΑΙΤΟΥΡΩΝ-Ε.Ο.5, ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ-ΑΝΩ ΒΑΛΣΑΜΟΝΕΡΟ-Ε.0.7 ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ.

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας