Μήνυμα Περιφερειάρχη

Αγαπητές συμπατριώτισσες, αγαπητοί συμπατριώτες,
Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Το 2013 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την Κρήτη, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ενσωμάτωση του νησιού μας στον εθνικό κορμό. Με την έπαρση της ελληνικής σημαίας στο φρούριο Φιρκά των Χανίων, την 1η Δεκεμβρίου του 1913, ο πόθος πολλών γενεών Κρητικών έβρισκε επιτέλους τη δικαίωσή του.
Είχαν προηγηθεί δεκάδες αιματοβαμμένοι αγώνες για την ελευθερία και την ένωση, δεδομένου ότι οι Κρητικοί ποτέ δεν αποδέχθηκαν τη μοίρα του κατακτημένου και πάντοτε βρίσκονταν σε επαναστατική εγρήγορση, παλεύοντας με ηρωισμό για υψηλά ιδανικά. Η σημασία αυτής της ιστορικής επετείου είναι αυταπόδεικτη.
Συγκινεί και κινητοποιεί κάθε Κρητικό, εντός και εκτός Κρήτης. Αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε την ένδοξη ιστορία μας, να τιμήσουμε τους αγώνες των προγόνων μας και να αναδείξουμε την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά. Επιπλέον, είναι μία ευκαιρία να προχωρήσουμε σε έναν απολογισμό της εκατονταετίας και να σχεδιάσουμε το μέλλον του νησιού μας.
Ιδιαίτερα, στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, να αντλήσουμε παραδείγματα και δύναμη από τους αγώνες, το θάρρος, την αυταπάρνηση των προγόνων μας.
Με αυτές τις σκέψεις, η Περιφέρεια Κρήτης με την επιστημονική στήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», ανέλαβε την πρωτοβουλία για την οργάνωση σειράς αξιόλογων εκδηλώσεων και δράσεων. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ποιότητά τους θα είναι ανάλογη της βαρύτητας της μεγάλης επετείου, συστάθηκε οργανωτική και επιστημονική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αυτοδιοικητικών αρχών, των επιστημονικών ιδρυμάτων, των πολιτιστικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο νησί και των κορυφαίων φορέων που εκπροσωπούν τούς όπου γης Κρήτες.

Μέσα από τη συνεργασία όλων μας, στόχος είναι να αναδείξουμε την Κρήτη μας, την ιστορία, τον πολιτισμό μας, την οικονομική δραστηριότητα, την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία, τον λαϊκό μας πολιτισμό, την ευαισθητοποίηση αλλά και την ενεργή συμμετοχή των νέων στις παρακαταθήκες των προγόνων μας. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ευαισθητοποίηση και ενεργό συμμετοχή των νεότερων γενιών, που αποτελούν το μέλλον της Κρήτης, και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη ξεκινήσει στοχευμένες δράσεις για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Η έναρξη των εκδηλώσεων ξεκίνησε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο. Παράλληλα ξεκινούν σημαντικές εκδηλώσεις και δράσεις σε ολόκληρο το νησί, οι οποίες θα απλωθούν και πέρα από τα γεωγραφικά του όρια, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, σε άλλες περιφέρειες της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, όπου βρίσκονται απόδημοι συμπατριώτες μας. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το τριήμερο 29 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου στα Χανιά, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Η καρδιά του νησιού μας χτυπάει και στις πέντε ηπείρους, παντού όπου ζουν Κρητικοί, παντού όπου κατοικούν φίλοι του νησιού μας. Σε αυτόν τον παγκρήτιο συναγερμό έχουν θέση και ρόλο όλοι. Η Κρήτη οφείλει να αποδείξει ότι ξέρει να τιμά τους ήρωες της, αυτούς που πάλεψαν για να είναι σήμερα ελεύθερη.
Είναι η στιγμή, γιορτάζοντας σήμερα εκατό χρόνια ελευθερίας, εκατό χρόνια Ένωσης, να επιβεβαιώσουμε ότι, όπως και οι πρόγονοι μας, δεν θα λιγοψυχήσουμε. Όπως οι πρόγονοι μας, θα κοιτάζουμε μπροστά, θα κρατήσουμε το κεφάλι ψηλά, θα μείνουμε όλοι ενωμένοι μέσα στη δυσκολία. Όπως εκείνοι, θα παραδώσουμε στα παιδιά μας μια καλύτερη Κρήτη, μια καλύτερη Ελλάδα, ενωμένοι για πάντα.
Ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Περιφερειάρχης Κρήτης, έχω την εξαιρετική τιμή μαζί με τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής να σας καλέσω όλους, τον καθένα ξεχωριστά, να αγκαλιάσετε τις εκδηλώσεις και τις δράσεις για τα 100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, να συμβάλετε με όλες σας τις δυνάμεις στην επιτυχία τους.

Σταύρος Αρναουτάκης
Περιφερειάρχης Κρήτης

Προηγούμενο 100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας