Πρόγραμμα ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Π.Ε. Ρεθύμνης 3 – 7 Ιουλίου 2023

Από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ανακοινώνεται  ότι στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών της Περιφέρειας Κρήτης για  την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου ισχύει το παρακάτω πρόγραμμα για την εβδομάδα από 3 ως και  7 Ιουλίου 2023:

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 3/7

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

ΣΦΑΚΑΚΙ, ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ, ΣΚΑΛΕΤΑ, ΑΣΤΕΡΙ, ΧΑΜΑΛΕΥΡΙ, ΠΑΓΚΑΛΟΧΩΡΙ, ΒΙΡΑΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ, ΑΝΩ ΒΙΡΑΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ, ΠΡΙΝΟΣ, ΜΑΓΝΗΣΙΑ

 

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ, ΜΕΛΑΜΠΕΣ, ΣΑΚΤΟΥΡΙΑ, ΚΑΤΩ ΣΑΚΤΟΥΡΙΑ, ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

 

  ΤΡΙΤΗ 4/7

 

ΔΗΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

ΑΞΟΣ, ΛΙΒΑΔΙΑ, ΚΑΛΥΒΟΣ, ΚΡΑΝΑ, ΖΩΝΙΑΝΑ

ΑΓΓΕΛΙΑΝΑ, ΧΑΝΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΑΛΦΑ, ΚΥΝΗΓΙΑΝΑ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ

 

ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

ΑΝΩΓΕΙΑ, ΣΙΣΑΡΧΑ

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ, ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ, ΣΚΟΥΛΟΥΦΙΑ

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 5/7

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΚΙΣΣΟΣ, ΚΙΣΣΟΥ ΚΑΜΠΟΣ, ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ, ΝΕΑ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ, ΟΡΝΕ

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

ΚΑΡΕ, ΑΜΠΕΛΑΚΙ, ΓΟΥΛΕΔΙΑΝΑ, ΓΕΝΗ, ΟΡΟΣ, ΣΕΛΛΙ, ΜΥΡΘΙΟΣ

 

ΠΕΜΠΤΗ 6/7

ΔΗΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

ΣΙΣΕΣ, ΑΛΜΥΡΙΔΑ, ΑΛΟΪΔΕΣ, ΧΑΝΙ ΑΛΟΪΔΩΝ, ΑΓΡΙΔΙΑ, ΧΕΛΙΑΝΑ, ΤΣΑΧΙΑΝΑ,

ΚΑΜΠΟΣ ΑΠΛΑΔΙΑΝΩΝ, ΚΑΜΠΟΣ ΔΟΞΑΡΟΥ

 

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

ΠΡΙΝΕΣ, ΓΩΝΙΑ, ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΒΕΔΕΡΟΙ, ΑΝΩ ΒΑΛΣΑΜΟΝΕΡΟ, ΚΑΤΩ ΒΑΛΣΑΜΟΝΕΡΟ, ΑΝΩ ΜΑΛΑΚΙ, ΚΑΤΩ ΜΑΛΑΚΙ, ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΙΑΝΑ ΜΕΤΟΧΙΑ, ΜΟΝΟΠΑΡΙ,

ΣΩΜΑΤΑΣ, ΑΡΜΕΝΟΙ, ΚΑΣΤΕΛΛΟΣ, ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΟΥΜΟΙ, ΦΩΤΕΙΝΟΣ,

ΠΥΡΓΟΣ, ΓΕΡΑΝΙ, ΠΕΤΡΕΣ, ΕΠΙΣΚΟΠΗ, ΚΟΥΦΗ, ΚΑΡΩΤΗ, ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/7

ΔΗΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

ΠΑΝΟΡΜΟΣ, ΓΑΡΑΖΟ, ΜΟΥΡΤΖΑΝΑ, ΟΜΑΛΑ, ΑΓΙΑ, ΕΠΙΣΚΟΠΗ, ΔΑΦΝΕΔΕΣ, ΚΕΦΑΛΙ, ΡΟΥΜΕΛΗ

 

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΑΝΩ ΜΥΞΟΡΡΟΥΜΑ, ΛΑΜΠΙΝΗ, ΦΡΑΤΙ, ΔΑΡΙΒΙΑΝΑ, ΜΟΥΡΝΕ, ΣΠΗΛΙ

 

 

Το προβλεπόμενο πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και υπάρχει δυνατότητα αλλαγών ανάλογα με την εξέλιξη του έργου και τις καιρικές συνθήκες.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν για θέματα σχετικά με το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στα τηλέφωνα 8001124424 (ΔΩΡΕΑΝ ΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ) &  2310 678900  (Ωράριο 09:00-16:00).

Επίσης και στα τηλέφωνα της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ρεθύμνης :   2831343318, 2831343316, 2831343317.

 

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστά να λαμβάνονται μέτρα για την προφύλαξη από τα κουνούπια, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σε περίπτωση επανακυκλοφορίας του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, ο ΕΟΔΥ – σε κάθε περίοδο μετάδοσης – διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές.

Η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ετήσια σχεδόν βάση, κατά τα τελευταία έτη, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες, υποδηλώνει ότι ο ιός έχει εγκατασταθεί (και) στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, είναι πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές και γειτονικές χώρες, κατά την τρέχουσα περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών 2023.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και οι περιοχές εμφάνισης κρουσμάτων, κατά την τρέχουσα περίοδο 2023, δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια.

Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρούνται τα παρακάτω μέτρα προστασίας, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

 

 1. Χρήση ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα ή πάνω από τα ρούχα (χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών 1-5 ώρες).
 2. Χρήση ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ)
 3. Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο το σώμα), πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
 4. Σίτες που εμποδίζουν την είσοδο κουνουπιών στα σπίτια.
 5. Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται η χρήση άλλων μέσων π.χ σε βρέφη κάτω των 2 μηνών.
 6. Χρήση  ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, καθώς ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών. Ιδιαίτερα η χρήση ανεμιστήρων οροφής δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
 7. Αποφυγή στάσιμων νερών μέσα και γύρω από κατοικίες που αποτελούν σημεία αναπαραγωγής για τα κουνούπια αφού εκεί εναποθέτουν τα αυγά τους. Για τον λόγο αυτό πρέπει να περιορίζονται όλες οι επιφάνειες ή τα μεγάλα αντικείμενα όπου μπορεί να λιμνάζουν νερά:
 • Τα δοχεία νερού που δε χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι γυρισμένα ανάποδα ή να διατηρούνται καλυμμένα
 • Το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες πρέπει να απομακρύνεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα
 • Τα παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό πρέπει να καλύπτονται ή να απομακρύνονται
 • Το νερό στα δοχεία των κατοικίδιων ζώων πρέπει να ανανεώνεται και να καθαρίζεται τακτικά.
 • Αν υπάρχουν πουλιά σε κλουβιά, το νερό τους πρέπει να αλλάζει τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα
 • Καθαρισμός των φύλλων που μαζεύονται στα λούκια βροχής (υδρορροές)
 • Αντικατάσταση τυχόν σπασμένων σωλήνων νερού που τρέχουν

Σημειώνεται ακόμα ότι το έδαφος που παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα   

 υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

 1. Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών διότι είναι σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
 2. Χρήση λαμπτήρων LED κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν μέτρα προστασίας από τα κουνούπια με ιδιαίτερη συνέπεια.

 

Προηγούμενο Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προμήθεια πεντακοσίων (500) βιβλίων με τίτλο «ΟΙ ΜΥΛΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΜΙΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΤΣΑΣ».

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας