12ο Διεθνές Συμπόσιο Αναπαραγωγικής Φυσιολογίας Ψαριών 15-19 Μαΐου 2023, Χερσόνησος με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 12ο Διεθνές Συμπόσιο Αναπαραγωγικής Φυσιολογίας Ψαριών (https://12isrpf.weebly.com). Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, στο ξενοδοχείο Aldemar Knossos Royal), μεταξύ 15-19 Μαΐου 2023.  Επειδή η αναπαραγωγή των ψαριών είναι ο πρώτος και πολύ σημαντικός κρίκος στην διαδικασία εκτροφής τους, είναι πολύ σημαντική η διοργάνωση του Συμπoσίου αυτού στην Ελλάδα, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην παραγωγή θαλασσινών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας.  Το συνέδριο συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Χερσονήσου.

Το συμπόσιο οργανώθηκε για πρώτη φορά το 1977, από τους πρώτους βιολόγους που ασχολήθηκαν με την αναπαραγωγική φυσιολογία των ψαριών.  Τότε, η βιομηχανία της ιχθυοκαλλιέργειας ήταν σε εμβρυική φάση, και τα μόνα ψάρια με σημαντική παραγωγή ήταν τα κυπρινοειδή και οι πέστροφες, και οι ερευνητές του χώρου αυτού ήταν πολύ λίγοι. Κι όμως, οι ερευνητές αυτοί διαδραμάτισαν σημαντικότατο ρόλο στην μελέτη του αναπαραγωγικού άξονα των ψαριών και στην ανάπτυξη μεθόδων ελέγχου της αναπαραγωγικής διαδικασίας, ώστε να διευκολυνθεί η παραγωγή καλής ποιότητας γονιμοποιημένων αυγών στην ιχθυοκαλλιέργεια.

Έκτοτε, το συμπόσιο πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια σε διαφορετικές χώρες, και το παρακολουθούν όλο και περισσότεροι επιστήμονες και μεταπτυχιακοί φοιτητές του κλάδου από όλο τον κόσμο.  Φημίζεται για το άκρως ενδιαφέρον επιστημονικό του πρόγραμμα που διαρκεί μια εβδομάδα και περιλαμβάνει πάντα τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της αναπαραγωγικής φυσιολογίας των ψαριών.  Μεγάλη φήμη έχει επίσης για την «οικογενειακή» ατμόσφαιρα που επικρατεί, η οποία ενθαρρύνεται με διάφορες δραστηριότητες, όπως τα δύο δείπνα στην έναρξη και λήξη του συμποσίου, την εκδρομή που οργανώνεται για όλους τους συμμετέχοντες στη μέση της εβδομάδας (Σπιναλόγκα ή Κνωσσός) και τις δύο συνεδρίες με αναρτημένες ανακοινώσεις, που διοργανώνονται προκειμένου να έρθουν σε επαφή επιστήμονες με κοινά ερευνητικά ενδιαφέροντα.

Επίσης, το γεγονός ότι υπάρχει μόνο μια παρουσίαση κάθε φορά για όλη την εβδομάδα, δίνει την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες (α) να παρακολουθήσουν όλες ανεξαιρέτως τις επιστημονικές παρουσιάσεις και (β) να βρεθούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες, να συζητήσουν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα και να σχεδιάσουν νέες συνεργασίες με συναδέλφους!  Αυτή η οργάνωση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους φοιτητές και νέους επιστήμονες, οι οποίοι μπορούν να γνωρίσουν όλους τους σημαντικούς ερευνητές του τομέα από όλο τον κόσμο και να αναπτύξουν προσωπική σχέση μαζί τους, η οποία θα τους συνοδεύει και θα τους βοηθά στο υπόλοιπο της επαγγελματικής τους καριέρας.

Το πρόγραμμα του Συμποσίου αποτελείται από εννέα επιστημονικές ενότητες.  Κάθε ενότητα θα ξεκινά με την παρουσίαση ενός διακεκριμένου ερευνητή σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της συγκεκριμένης ενότητας. Μετά, θα ακολουθούν εννέα (9) παρουσιάσεις πρωτότυπων εργασιών στις ενότητες:

 1. Φυλοκαθορισμός και διαφοροποίηση φύλου
 2. Άξονας εγκεφάλου-υπόφυσης-γονάδας
 3. Ωογένεση/Λεκιθογένεση και ωορρηξία
 4. Σπερματογένεση και σπερμίαση
 5. Κλιματική αλλαγή και ανθρωπογενείς επιπτώσεις
 6. Αναπαραγωγή στην ιχθυοκαλλιέργεια
 7. Γαμέτες και ποιότητα αυγών
 8. Συμπεριφορά και φερομόνες
 9. Βιοτεχνολογίες αναπαραγωγής

 

Προσκεκλημένοι ομιλητές

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους είναι οι:

 • Dr Sylvie Dufour, Διευθύντρια Ερευνών στο CNRS, Πανεπιστήμιο Σορβόννης, Γαλλία.

«Ιστορική επισκόπηση της έρευνας στην Αναπαραγωγική Φυσιολογία των ψαριών»

 • Professor Daniel Pauly, Καθηγητής και κύριος ερευνητής, Πανεπιστήμιο Killam, Πανεπιστήμιο Βρετανικής Κολομβίας, Καναδάς

«Σχετικά με την κατεύθυνση του αιτιώδους βέλους που συνδέει την αύξηση και την αναπαραγωγή στα ψάρια»

 

Η δεξίωση καλωσορίσματος θα είναι χορηγία της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ, https://fishfromgreece.com/elopy/h-organwsh-mas/).

Το δείπνο του συμποσίου θα προσφερθεί δωρεάν για όλους τους φοιτητές, με χορηγία της εταιρείας ιχθυοτροφών ΙΡΙΔΑ ΑΕ (https://irida-sa.gr) και θα προσφερθούν προϊόντας της Ελληνική ιχθυοκαλλιέργειας από την εταιρεία Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες ΑΕ.

 

 

 

Την διοργάνωση του συμποσίου έχει αναλάβει η εταιρεία «Διάζωμα οργάνωση-εκδήλωση» (https://diazoma.net)

Προηγούμενο 1η ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ 12 ΜΑΙΟΥ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΜΕ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗ ΤΟΝ Β. ΛΕΚΚΑ-ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας