Αντιπροσωπεία φορέων της Κρήτης επισκέφτηκε την Τοσκάνη

Αντιπροσωπεία φορέων της Κρήτης επισκέφτηκε πρόσφατα την Τοσκάνη, μετά από πρόσκληση του Δήμου Montescudaio και στα πλαίσια εκδηλώσεων που διοργανώνει για τον οινοτουρισμό. 

Η πρόσκληση έγινε στον απόηχο της συμφωνίας συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα και συγκεκριμένα στις 26 Αυγούστου, στο πλαίσιο συναντήσεων στην Επισκοπή του Δ. Χερσονήσου μεταξύ της «Ένωσης των πιο Όμορφων χωριών της Τοσκάνης» και της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ.  

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης (Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη), της Ένωσης Ηρακλείου (πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος κ.κ. Σταύρος Γαβαλάς και Μύρων Χιλετζάκης) , της Ένωσης Ρεθύμνου (διευθυντής κος Αλέξανδρος Κουταλάς), του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης (κος Νίκος Δουλουφάκης, οινοπαραγωγός), της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών-Εμπόρων Λασιθίου (κος Βαγγέλης Μπινιχάκης, εκπρόσωπος της ΟΕΒΕΝΛΑΣ και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας) και από τον ΠΛΟΗΓΟ (ο Πρόεδρος και ο Γενικός Δ/της  Χαρης Ροδιτάκης και Γιώργος Ζερβός). 

Η Κρητική αντιπροσωπεία είχε συναντήσεις -συζητήσεις με θεσμικούς φορείς της Τοσκάνης κυρίως για θέματα αγροτικής ανάπτυξης, οργάνωσης, των τοπικών συστημάτων υποστήριξης και προώθησης των αγροτικών προϊόντων, οργάνωσης των ”δρόμων του κρασιού” και γενικότερα των συνεργασιών  Περιφέρειας -Δήμων και Συλλογικών φορέων του αγροτικού χώρου. 

Στο πλαίσιο της αποστολής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Τοσκάνης κύριο Antonio Mazzeo και την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικής και Αγροτικής ανάπτυξης, κυρία Ilaria Buetti. Από τον Περιφερειάρχη Τοσκάνης εκφράστηκε η επιθυμία επίσκεψης του στην Κρήτη και ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο Περιφερειών σε συγκεκριμένους τομείς και πεδία. 

Σε συνάντηση επίσης που έγινε στην Φλωρεντία με στελέχη του τμήματος σχεδιασμού και ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Ένωσης των Δήμων της Τοσκάνης (υπεύθυνη του τμήματος κα Elena Conte), διαπιστώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον και δέσμευση υποβολής κοινών προγραμμάτων (EuroMED κλπ.) στο επόμενο διάστημα.

Συνάντηση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων έγιναν επίσης στο Δήμο Montescudaio σχετικά με τους σχεδιασμούς και την στήριξη που παρέχουν στους τοπικούς συλλογικούς φορείς του αγροτικού χώρου τόσο δήμος όσο και γενικότερα η Περιφέρεια Τοσκάνης σε σχέση με την προώθηση των προϊόντων. 

Την ευκαιρία επίσης να ενημερωθούν είχαν τα μέλη της αποστολής σε συνάντηση με το κονσόρτσιουμ της περιοχής για το κρασί και τις ενέργειες προώθησης του. 

Η Κρητική αντιπροσωπεία συναντήθηκε ακόμα με εκπροσώπους της ”Αγροτικής Περιφέρειας Val di Cecina” (θεσμός ”εργαλείο” για την οργάνωση του τοπικού αγροτικού χώρου, την σύνδεση του με άλλους χώρους όπως ο τουρισμός κλπ. με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής περιοχής).

Συνολικά  τέθηκαν οι προϋποθέσεις για αξιοποίηση στη συνέχεια σταθερών συνεργασιών, προγραμμάτων, εμπειριών για τον αγροτικό σχεδιασμό και την οργάνωσή του, την  δικτύωση και την  μεταφορά καλών πρακτικών,  αδερφοποιήσεων, υποβολής κοινών προγραμμάτων κατάρτισης και ανταλλαγής νέων κυρίως αγροτών από τις δύο περιοχές, καθώς και στήριξη της υπόθεσης της πρωτοβουλίας των όμορφων χωριών.

 

Προηγούμενο ΠΕ Ηρακλείου: Ψεκασμοί δακοκτονίας σε περιοχές των Δήμων: Αρχανών Αστερουσίων, Γόρτυνας, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδας, Φαιστού και Χερσονήσου

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας