Εγκαινιάστηκε στο νότιο Ρέθυμνο ο φάρος της Ορθοδοξίας και η Κιβωτός της Ιστορίας- παράδοσης που υλοποιήθηκε με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Παραδόθηκε το ανακαινισμένο Μοναστηριακό συγκρότημα Μιχαήλ Αρχαγγέλου Φοινικιάς

Φάρο της Ορθοδοξίας και κιβωτό  της ιστορίας και της παράδοσης στο νότο του Ρεθύμνου, χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης το ανακαινισμένο Μοναστηριακό συγκρότημα Μιχαήλ Αρχαγγέλου Φοινικιάς που εγκαινιάστηκε στα Σελλιά-Ροδάκινο του Δήμου Αγ Βασιλείου.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην ιστορικότητα και στον ρόλο του Μοναστηριού στην ορθοδοξία στις επαναστάσεις, αλλά και στο χρέος της Περιφέρειας Κρήτης να στηρίξει  το έργο της ανάδειξης -ανάπλασης ύστερα από πρωτοβουλία του εφημέριου π. Ιωάννη Βάθη και αίτημα της ενορίας, τοπικών φορέων, της κοινωνίας της περιοχής.

Τα εγκαίνια έγιναν παρόντων του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κκ Ευγενίου του Μητροπολίτη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κκ Ειρηναίου, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Βουλευτή Παύλου Πολάκη, του Δημάρχου Αγ Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη, του π.Υπουργού Ευάγγελου Αποστολάκη, του π.Αντιπεριφερειάρχη -Περιφερειακού συμβούλου Νίκου Κακογιαννάκη, τοπικών θεσμικών εκπροσώπων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Ο π.Ιωάννης Βάθης και ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης  αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα του έργου που θα παραδίδεται στις νεότερες γενιές, ευχαριστώντας θερμά τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την έμπρακτη στήριξη του την υλοποίηση, την Αρχαιολογική υπηρεσία για την επίβλεψη, όσους άλλους βοήθησαν, ενώ επίσης ευχαρίστησαν και όλους  τους θεσμικούς εκπροσώπους και συμμετέχοντες πολίτες στα εγκαίνια. Στους ανακαινισμένους χώρους, όπως ανέφερε στην παρουσίαση της η Φιλολογος Ζωή Φωτάκη Παπαδάκη, λειτουργούν με εκθέματα Εκκλησιαστικό και λαογραφικό μουσείο, βιβλιοθήκη,Αρχονταρίκι, ηγουμενειο, δυο ξενώνες, μαγειρείο, αίθουσα υποδοχής επισκεπτών. Ο ανακαινισμένος ναός εκτιμάται, να κτίστηκε πριν τον 18ο αιώνα.

Στ. Αρναουτάκης: Η διατήρηση των ισχυρών ψηφίδων της μακραίωνης θρησκευτικής μας παράδοσης βρίσκεται στους άξονες του στρατηγικού μας σχεδιασμού.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του Μοναστηριού, στην πρωτοβουλία του εφημέριου π. Ιωάννη Βάθη, των τοπικών φορέων και στην πολιτική βούληση της Περιφέρειας να στηρίξει το έργο διάσωσης και ανάδειξης των ισχυρών ψηφίδων του πολιτισμού μας, της ιστορίας, των Εκκλησιαστικών και λαογραφικών παραδόσεων μας.

Ειδικότερα, ο κ Αρναουτάκης στην ομιλία του ανέφερε:

«Η σημερινή ημέρα καθιερώνεται ως ημέρα πανήγυρης και χαράς για όλο το Δήμο Αγίου Βασιλείου και ιδιαίτερα για τα Σελλιά και το Ροδάκινο.

 Μια χαρμόσυνη ημέρα καθώς ένα ιστορικό μοναστήρι που έζησε στιγμές ακμής, ειρήνης, δημιουργικότητας αλλά και παρακμής, με περιόδους σκλαβιάς, πόνων, ταλαιπωρίας, μέχρι και τις καταστροφές του πολέμου, ανακαινίστηκε και παραδίδεται σήμερα στην τοπική κοινωνία, αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής, ως φάρος Ορθοδοξίας, ως κιβωτός της ιστορίας και της παράδοσης στο νότο του Ρεθύμνου.

 Η Ιερά Μονή του Μιχαήλ Αρχαγγέλου υπήρξε εστία και ορμητήριο του Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821.

 Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της Γερμανικής Κατοχής στο Μοναστήρι γράφτηκαν νέες σελίδες της ιστορίας, ενώ η Μονή ανέδειξε ανθρώπους αρετής αλλά και λογίους που στο σύνολο τους έζησαν και αγωνίστηκαν για τη διαφύλαξη της πίστης και της ελευθερίας.

 Όμως, ο χρόνος αφήνει τα σημάδια του σε κάθε του βήμα.

 Έτσι και στο Μοναστήρι του Μιχαήλ Αρχαγγέλου οι αιώνες, που πέρασαν άφησαν σημάδια (φθορές και καταστροφές στα κτίρια).

 Όταν, όμως, ο άνθρωπος αξιοποιεί τον χρόνο, τότε τα σημάδια της φθοράς από το πέρασμα του γίνονται ευκαιρίες δημιουργίας και ανάδειξης του λαμπρού παρελθόντος.

 Σε αυτό ακριβώς το σημείο έρχεται η προσφορά του Πρωτοπρεσβύτερου Ιωάννη Βαθή, του ανθρώπου που ανέλαβε μεγάλο φόρτο και επέδειξε ιδιαίτερο και προσωπικό ενδιαφέρον για την ανακαίνιση του Μοναστηριού.

 Γιατί ο πατέρας Ιωάννης εκπλήρωσε το χρέος της γενιάς του, αναδεικνύοντας το πλούσιο παρελθόν όχι απλά για να υπάρχει αλλά για να αποτελεί τον οδηγό μας για το παρόν και το ορμητήριο για το μέλλον.

 Για την Περιφέρεια Κρήτης η διατήρηση των ισχυρών ψηφίδων της μακραίωνης θρησκευτικής μας παράδοσης βρίσκεται στους άξονες του στρατηγικού μας σχεδιασμού.

 Η ανάδειξη και ο σεβασμός αυτής της παράδοσης έχει πρωταρχικό νόημα σήμερα και αποτελεί βασική προϋπόθεση για την περαιτέρω στήριξη του τουρισμού και την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης.

Υλοποιώντας την εν λόγω στρατηγική η Περιφέρεια Κρήτης, σε άμεση συνέργεια τόσο με το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και με την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, τις Μητροπόλεις και τις Ενορίες μας έχει δομήσει ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας και ανάδειξης των θρησκευτικών μας μνημείων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουμε αξιοποιήσει τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουμε διαθέσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτώντας δεκάδες έργα για τη συντήρηση και ανάδειξη των Βυζαντινών εκκλησιών, για την αποκατάσταση ναών, για τη συντήρηση τοιχογραφιών και την ανάδειξη θρησκευτικών μνημείων.

Σε μία εποχή προκλήσεων, η ανάδειξη της ιστορικής παράδοσης, η διαφύλαξη των μνημείων της Ορθοδοξίας μπορούν να αποτελέσουν καταλυτικό παράγοντα στην επίτευξη των στόχων της ευημερίας, της αειφορίας, της κοινωνικής ένταξης και της συνοχής.

Με αυτό το δεδομένο συγχαίρουμε το Δήμο του Αγίου Βασιλείου, την Εκκλησία, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην ανακαίνιση του Μοναστηριού του Μιχαήλ Αρχαγγέλου.”

 

Προηγούμενο Δελτίο για Κίνδυνο Πυρκαγιάς πολύ υψηλό αύριο Κυριακή 21 Αυγούστου 2022 για την Π.Ε. Χανίων

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας