Στον Άγιο Νικόλαο ολοκληρώνονται την Παρασκευή οι παραστάσεις στην Κρήτη του πρωτότυπου έργου «Οι σπόροι της Σμύρνης»

Μια διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο του Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού σε συνεργασία με τους μητροπολιτικούς δήμους και την ΠΕΔ.

H Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο του Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού, όπως έχει χαρακτηρίσει το 2022, παρουσιάζει σε τέσσερις παραστάσεις το πρωτότυπο έργο «ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ»  του Νίκου Πλατύραχου, τιμώντας τον προσφυγικό Ελληνισμό της Κρήτης. 

Οι παραστάσεις που έχουν ελεύθερη είσοδο, ολοκληρώνονται την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στον Άγιο Νικόλαο και στην Πλαζ ΕΟΤ

Όπως τονίζει ο Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου Χάρης Αλεξάκης τα τελευταία χρόνια Περιφέρεια Κρήτης και Μητροπολιτικοί Δήμοι έχουν προσπαθήσει μέσω του πολιτισμού να ενώσουν και να αξιοποιήσουν την έννοια του συγκρητισμού. «Οι σπόροι της Σμύρνης, μια παραγωγή με σημαντικότατους καλλιτέχνες, ένα πρωτότυπο έργο, έρχεται να αναδείξει τη συνεργασία όλης της Κρήτης μέσω του πολιτισμού. Η δημιουργία πρωτότυπων έργων μας έχει φέρει όλους πιο κοντά και αναδεικνύει και την Κρήτη συνολικά».

Οι σπόροι της Σμύρνης είναι ένα πρωτότυπο έργο που γράφτηκε στην Κρήτη με αρκετούς συντελεστές από το νησί και χαρακτηρίζεται ως έργο της πολιτιστικής ώσμωσης του ελληνισμούΗ πρωτότυπη σύνθεση εδράζεται αρχικά, τόσο σε τραγούδια και μουσικές της Σμύρνης, όσο και στη «σπορά» αυτών στην ελληνική ενδοχώρα μετά τη μικρασιατική καταστροφή, στη μετεξέλιξή τους δηλαδή στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, έως και την κατάληξη σε αυτό που ευρέως ονομάζουμε έντεχνο τραγούδι, μιας διαδρομής, περίπου, 40 χρόνων. 

Σημαντικοί ερμηνευτές 

Η Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Νίκου Πλατύραχου συμπράττει με το εμβληματικό συγκρότημα POLIS Ensemble, το φωνητικό σύνολο «Φωνωδία», υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Ιδομενέως, ενώ η παράσταση σφραγίζεται από την παρουσία του διεθνούς μας βαρύτονου Τάση Χριστογιαννόπουλου, ο οποίος ερμηνεύει μοναδικά τα τραγούδια της εν λόγω περιόδου, ολοκληρώνοντας την επαφή του κοινού μ’ έναν τρόπο πληρέστερο και πιο κοντινό στα ακούσματά της βιωμένης μνήμης του.

Διοργάνωση 

Οι παραστάσεις διοργανώνονται από την Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με την ΠΕΔ Κρήτης, με τους Δήμους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Αγ. Νικολάου και την πολιτιστική εταιρεία Τεχνότροπον – Artway Cultural Productions.

Συντελεστές

Τάσης Χριστογιαννόπουλος

Φωνωδία, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Ιδομενέως

Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ

POLIS ENSEMBLE 

Στέφανος Δορμπαράκης – κανονάκι

Αλέξανδρος Καψοκαβάδης – κιθάρες, λαούτο, λαύτα

Μανούσος Κλαπάκης – κρουστά

Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα

Νίκος Παραουλάκης – νέυ

Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Πλατύραχος

Σολίστ στη λύρα: Γιώργος Γλυκοκόκαλος

Προηγούμενο MHNIAIO ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022 Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας