Θέμης Μουμουλίδης – Παναγιώτα Πανταζή: Μαρί Skłodowska Κιουρί στο ΠΣΚΗ με την διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης-Πέμπτη 9 και Παρασκευή 10/3 στις 11:30, ειδικές παραστάσεις για μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές στην αίθουσα “Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού”

Η νέα παραγωγή του ΠΣΚΗ και της Ars Aeterna, με την διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, το θεατρικό έργο «Μαρί Skłodowska Κιουρί», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, είναι μια παραγωγή με στόχο την διάχυση του πολιτισμού σε όλες τις ηλικίες. Ένα θεατρικό έργο που μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της εποχής της Μαρί Κιουρί, συνομιλώντας με κλασικά συμφωνικά έργα αλλά και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στη νεολαία της Κρήτης να παρακολουθήσει μια παραγωγή υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου.

 

Γεννημένη στη ρωσοκρατούμενη Βαρσοβία, η Μαρία Σκλοντόφσκα, η γυναίκα που έγινε αργότερα γνωστή ως Μαρί Κιουρί, χάραξε με ακατάβλητη θέληση την πορεία της, ανατρέποντας κάθε στερεότυπο. Η Μαρί Κιουρί φλέγεται από «την ποίηση της επιστήμης». Το πάθος και το ανυπέρβλητο ερευνητικό της πνεύμα, έγιναν τα όπλα για να αναμετρηθεί με τον ρατσισμό και την προκατάληψη που αντιμετώπισε ως γυναίκα και ως μετανάστρια. Σημάδεψε την εποχή της, στο γύρισμα του σύντομου 20ου αιώνα αναπροσδιορίζοντας τα όρια της επιστήμης.

Το έργο, που υπογράφουν ο Θέμης Μουμουλίδης και η Παναγιώτα Πανταζή, βασισμένο σε βιογραφικό υλικό, ντοκουμέντα και μαρτυρίες, παρακολουθεί την συναρπαστική περιπέτεια μιας ζωής που αγγίζει το μυθιστόρημα: τα δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια στην υπό τσαρική κατοχή Βαρσοβία, οι σπουδές στη Σορβόννη, ο αγώνας να αναγνωριστεί ως ισότιμο μέλος μιας ανδροκρατούμενης επιστημονικής κοινότητας, ο «απαράμιλλος σύντροφος» στη ζωή και στην επιστήμη Πιερ Κιουρί, οι πολλαπλοί ρόλοι, τα χημικά στοιχεία που την «στοίχειωσαν», η ραδιενέργεια, η «Κιουριθεραπεία» ενάντια στον καρκίνο, τα δύο Νόμπελ, η απώλεια, η δόξα και η κατακραυγή, οι ασυμβίβαστοι αγώνες για μια επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου. Η τραγικότητα αλλά και η ειρωνεία που της επιφύλαξε η Ιστορία με την μετέπειτα ολέθρια χρήση των ανακαλύψεών της. Ο Θέμης Μουμουλίδης επιχειρεί να δημιουργήσει ένα τοπίο μνήμης, εικόνων και ήχων με κινηματογραφικούς όρους, θέλοντας να αναδείξει την ποίηση, τον παλμό, τη συγκίνηση και τον αδιάκοπο αγώνα μιας θρυλικής ζωής. Μιας ζωής που χάρισε πολλά στην επιστήμη και στην ανθρωπότητα καθώς και στον αγώνα των γυναικών για δικαιοσύνη και ισότιμη μεταχείριση.

Συντελεστές

Κείμενο: Θέμης Μουμουλίδης | Παναγιώτα Πανταζή

Σκηνοθεσία, Μουσική επιμέλεια: Θέμης Μουμουλίδης

Σκηνικό – κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού

Μουσική: Αλεξάνδρα Μικρούτσικου

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Video| Art Work: Θωμάς Παλυβός

Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Λαμπρόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανοιξιά Μπουντζιούκα

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού

Διεύθυνση Παραγωγής: Σταμάτης Μουμουλίδης

Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Μπάλλα

 

Ερμηνεύουν:

 

Μαρί Κιουρί: Κωνσταντίνα Τάκαλου

Ιρέν Κιουρί: Ιφιγένεια Καραμήτρου

Μπρόνια Σκλοντόφσκα: Κατερίνα Λυπηρίδου

Πιερ Κιουρί: Γιάννης Παπαδόπουλος

 

Διαβάστε περισσότερα, εδώ: https://bit.ly/3EElkFi

 

 

  • Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
  • Επίσημος Χορηγός Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Economou Hotels | Karatarakis Hotels & Restaurants | Capsis Astoria Heraklion
  • Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
  • Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
  • Επίσημος Χορηγός Πιστοποιήσεων: TUV AUSTRIA
  • Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ

 

 

 

 

Προηγούμενο Πρακτικό Νο3 (15-03-2023) απ. 11 – 14

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας