Το Ηράκλειο τίμησε σήμερα την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου οργανώθηκαν σήμερα από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού (συμβολή Λ. Κνωσσού και Ιωνίας).

Το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό ναό του Αγ. Μηνά επίσημη Δοξολογία όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος. Για το ιστορικό των δραματικών ημερών μίλησε η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ν. Ηρακλείου»  Αντωνία Τσαγκαράκη.

Στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος και κατάθεση στεφάνων από: τους εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων Σωκράτη Βαρδάκη και Μανόλη Συντιχάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Ηρακλείου Μαρίνο Παττακό, τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων Ιωάννη Μαλισιώτη Διοικητής της 133 Σ.Μ., εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, κομμάτων, φορέων, Ποντιακών Σωματείων-Συλλόγων, Μικρασιατών, ενώσεων αποστράτων.

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Κρήτης Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη και Νίκος Ξυλούρης, Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Στ. Αρναουτάκης: Τιμούμε τα χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού

Σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αναφέρει:

«Ως Περιφέρεια Κρήτης τιμούμε και φέτος τη μνήμη των χιλιάδων ανθρώπων, του Ποντιακού Ελληνισμού, που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις πατρίδες τους, διωκόμενοι κατά τη διάρκεια μιας γενοκτονίας.

Οι χιλιάδες νεκροί εκείνης της περιόδου μας υπενθυμίζουν πως ο αγώνας για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης των λαών είναι διαρκής.

Υποχρέωση όλων μας είναι να μετατρέπουμε με την ψύχραιμη ανάγνωση του παρελθόντος, την τραγωδία σε δύναμη. Γιατί οι Έλληνες του Πόντου παρά τους διωγμούς, τις κακουχίες έδωσαν νέα ορμή στον ελληνισμό. Η Ελλάδα τους οφείλει πολλά».

Προηγούμενο Δήλωση Περιφερειάρχη Κρήτης για την Ημέρα του Ποντιακού Ελληνισμού-Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης στη Π.Ε. Ηρακλείου

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας