Εγκαινιάστηκε η νέα γέφυρα Σταυρωμένου στο Ρέθυμνο

Αντιπλημμυρικό έργο με μεγάλη σημασία για τις περιοχές των Δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

 

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια της νέας γέφυρας στον οικισμό Σταυρωμένου της Δημοτικής ενότητας Αρκαδίου του Δήμου Ρεθύμνης.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου Πρόδρομος ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων και αρχών, κάτοικοι της περιοχής καθώς και μαθητές από το δημοτικό σχολείο της περιοχής, σε μια πανηγυρική εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή πολιτών.  

Η γέφυρα καταστράφηκε μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα του Νοεμβρίου του 2020 και το νέο έργο αφορά μια υπερσύγχρονη υποδομή που διαθέτει μεγάλη διάμετρο κοίτης (περίπου 32 μέτρα), προκειμένου να μπορεί να παροχετεύσει με ασφάλεια μεγάλες ποσότητες νερού και έργα προστασίας της κοίτης σε μήκος 130 μ. με επένδυση των νέων πρανών με ληθοπλήρωτα  συρματοκιβώτια προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια της περιοχής.

Με το έργο θεραπεύεται η πληγή που άνοιξε η φυσική καταστροφή και επανέρχεται με ασφάλεια η κανονικότητα στη λειτουργία της παλαιάς εθνικής οδού που οδηγεί στην ευρύτερη περιοχή μέχρι την τουριστική παραλιακή ζώνη και την ενδοχώρα. Άλλωστε με το δρόμο αυτό και την γέφυρα, ενώνονται οι περιοχές των Δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, το Μουσείο της Ελεύθερνας και τα τρία σχολεία της περιοχής που βρίσκονται ανατολικά του Αρκαδιώτη ποταμού.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο. Διεκδικήσαμε τους πόρους προχωρήσαμε στη μελέτη και σήμερα έχουμε ένα έργο που ξεπερνά τα 2 εκ και είναι πολύ ασφαλές προσφέροντας στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τους κατοίκους της περιοχής και ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες γης για την συνεργασία τους.  

Για το έργο η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, υπογράμμισε τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για αντιπλημμυρικά έργα. Αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που ωριμάζει η Περιφέρεια στον τομέα αυτό και τόνισε πως υπήρξαν δεκάδες παρεμβάσεις μέχρι τώρα. Τόνισε δε πως το ύψος των μελετών για αντιπλημμυρικά ξεπερνά τα 11 εκ. ευρώ με στόχο να καλυφθεί πλήρως με έργα η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, μέσα από την διεκδίκηση πρόσθετων πόρων. 

Αναφερόμενος στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης δήλωσε πως στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. «η απάντηση που δόθηκε από την Περιφέρεια, την πολιτεία κι όλους τους φορείς είναι ένα σωστό έργο με όλες τις προδιαγραφές ώστε ν’ αντέξει για πολλές δεκαετίες στο μέλλον. Μόνο ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη μας, στην Αντιπεριφερειάρχη και στις υπηρεσίες που δουλέψαμε μαζί με την τοπική κοινωνία για το τελικό αποτέλεσμα». 

Η συμβολική σημασία του έργου, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δημήτρης Σαρλής, «είναι ότι δεν επιλέξαμε την εύκολη οδό στήνοντας καλούπια και κατασκευάζοντας πολύ γρήγορα μια νέα γέφυρα αποφεύγοντας τα παράπονα των συμπολιτών μας. Επιλέξαμε τον δρόμο της ευθύνης, της αξιοπιστίας, της ασφάλειας κατασκευάζοντας ένα πολύ δύσκολο έργο υποδομής, δίνοντας όμως οριστική λύση και αποτροπή στην επανάληψη των καταστροφών από νέα πλημμυρικά φαινόμενα». 

 

ΒΙΝΤΕΟ

https://youtu.be/gwFvtQrcCKM

Προηγούμενο Παράταση καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών ανοικτού διαγωνισμού για την ανάθεση της μελέτης: «ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΟΥΡΝΕΣ  – ΣΤΑΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ 97 ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΑΓ. ΓΑΛΗΝΗΟΣ ΓΟΥΡΝΕΣ  – ΣΤΑΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ 97 ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΑΓ. ΓΑΛΗΝΗ

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας