Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαρία Λιονή συμμετείχε στις εργασίες της 52ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, παρευρέθηκε το Σάββατο, στην έναρξη των εργασιών της 52ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου «Θεομήτωρ» με τη συνδιοργάνωση και της Περιφέρειας Κρήτης.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, στο σύντομο χαιρετισμό της ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Με χαρά υποδεχόμαστε στο Ρέθυμνο και την Κρήτη τις εργασίες της 52ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, εκδήλωση την οποία χαιρετίζει και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος δυστυχώς δεν κατόρθωσε να βρίσκεται κοντά μας.

Η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε τεράστια αναστάτωση στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα το 2020 και 2021 Την ίδια στιγμή ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει αναπόφευκτα και την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πλήττονται από τον πληθωρισμό και τη βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη από την αναμενόμενη.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον για τον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τη δική μας πλευρά από την έναρξη της πανδημικής κρίσης προσπαθήσαμε να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, εστιάζοντας στους πόρους του Περιφερειακού μας Προγράμματος, με τη δράση «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Κρήτης».

Από τη συγκεκριμένη δράση επιχορήγηση θα λάβουν 2.449 επιχειρήσεις  που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις και θα διατεθούν 62.228.892,57€ . Στην Περιφέρεια Κρήτης, γνωρίζουμε καλά πως η καρδιά, το κύτταρο της τοπικής μας οικονομίας είναι η μικρή και η μικρομεσαία επιχείρηση.

Με αυτό το δεδομένο, με την ίδρυση του Τμήματος Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας διευρύνουμε την εμπειρία που αποκτήθηκε μέσα από τη Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης.

Παράλληλα, με τη νέα δομή το «Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας» προωθούμε :

  • τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με τα ερευνητικά εργαστήρια
  • την πληροφόρηση της επιχειρηματικής και ερευνητικής κοινότητας σχετικά με νέες δράσεις και νέα προγράμματα στήριξης
  • και την ενημέρωση των φορέων για τα αποτελέσματα των μελετών που θα διενεργούνται.

Επίσης, μέσα από τον ολοκληρωμένο Στρατηγικό μας Σχεδιασμό για τον τουρισμό, υλοποιούμε έναν ανοικτό κύκλο παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών, επισημαίνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι το μέλλον του τουρισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη βιώσιμη ανάπτυξη, το σεβασμό στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στον άνθρωπο.

Η Παραγωγική Κρήτη  -που για μας συνιστά τον νέο μετρήσιμο στόχο- δεν λειτουργεί μόνο ως συλλογική προσδοκία για το παρόν και το μέλλον μας.   Αποτέλεσε και αποτελεί την καλύτερη ασπίδα προστασίας στην κρίση. Είναι το προγραμματικό και πολιτικό πλαίσιο συνύπαρξης, συνάντησης και συμπόρευσης, όλων των δημιουργικών δυνάμεων του νησιού. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο σε άριστη συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, η Περιφέρεια Κρήτης σχεδίασε και εφαρμόζει τη «Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης», οικοδομώντας ένα ευρύτατο οικοσύστημα συνεργασίας και καινοτομίας, που προωθεί τη συνεργασία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις της Κρήτης.

Ιδιαίτερα για την Περιφέρεια Κρήτης δημόσιος και ιδιωτικός τομέας είναι φορείς ανάπτυξης και ευημερίας».

Στο πλαίσιο των εργασιών της 52ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, ο Γ.Γ. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, επέδωσε τιμητική πλακέτα στην Αντιπεριφερειάρχη ως ένδειξη αναγνώρισης της στήριξης που παρέχει η Περιφέρεια Κρήτης στις τοπικές επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρών στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ήταν ο  Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Φυσικών Καταστροφών, κ. Τριαντόπουλος, τον οποίο η κα Λιονή είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να του καταθέσει το τεχνικό δελτίο, που ετοίμασε η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, το οποίο περιλαμβάνει εργασίες για τον καθαρισμό τάφρων και πρανών, αλλαγή στηθαίων σε περιοχές του Δήμου Αγίου Βασιλείου, που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, καθώς και την επισκευή/κατασκευή τεχνικών προς αποφυγή πλημμυρών. Μάλιστα η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, μαζί με τον Βουλευτή Ρεθύμνου, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, κ. Γιάννη Ταταράκη, συνόδευσαν τον κ. Τριαντόπουλο σε επίσκεψη, που πραγματοποίησε  στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Αγίου Βασιλείου προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής και την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων.

Προηγούμενο Παρουσίαση προγράμματος του ΙΤΕ για τη Διερεύνηση Ανάπτυξης Τουριστικών Παράκτιων Παρεμβάσεων στην Κοινότητα Καβουσίου και στην Παχειά Άμμο

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας