Σταύρος Αρναουτάκης: «78 χρόνια μετά, από τη Μαρτυρική Μαλάθυρο, στέλνουμε μήνυμα βαθιάς αναγνώρισης, σεβασμού και τιμής στη μνήμη των ηρώων».

Η μαζική εκτέλεση 61 ανδρών στην Μαλάθυρο Κισσάμου Χανίων στις 28 Αυγούστου 1944 από γερμανικό εκτελεστικό απόσπασμα, αποτελεί ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα της γερμανικής κατοχής και συγκαταλέγεται στα μεγάλα ολοκαυτώματα.

Σήμερα, τιμήθηκε η 78η επέτειος ως «ένα διαχρονικό σύμβολο πίστης και αγώνα για την Ελευθερία», όπως τόνισε στη δήλωσης του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος παραβρέθηκε και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των ηρώων.

«Η επέτειος της ομαδικής εκτέλεσης των 61 Μαλαθυριανών είναι εδώ για να θυμίζει τις μάχες που έδωσαν πριν από 78 χρόνια οι πρόγονοι μας για τα ιδανικά, με ύψιστο όλων την Ελευθερία. Η επέτειος αυτή αποτελεί έμπνευση για κάθε μικρή ή μεγάλη μάχη που πρέπει να κερδηθεί», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

«Ο μαρτυρικός θάνατος τόσων ανθρώπινων ψυχών μας διδάσκει πως πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση, προκειμένου να μην τελεστούν ξανά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, με όποια μορφή και αν εμφανισθούν οι εχθροί της Δημοκρατίας στο μέλλον. Τόσο στην Ευρώπη όσο και οπουδήποτε αλλού στον Κόσμο.

Σήμερα 78 χρόνια μετά, από τη Μαρτυρική Μαλάθυρο, στέλνουμε μήνυμα βαθιάς αναγνώρισης, σεβασμού και τιμής στη μνήμη των ηρώων. Των αγωνιστών που δεν δείλιασαν, υψώνοντας τη δύναμη της ψυχής τους απέναντι στη βία του ναζισμού.

Είμαστε βέβαιοι ότι η δική τους θυσία ρίζωσε βαθιά το δέντρο της Ελευθερίας στην Κρήτη, την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Συντυχάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Αλεξανδρος Μαρκογιαννάκης, εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών, στρατιωτικών αρχών και τοπικών φορέων, σωματείων και οργανώσεων.

 

Προηγούμενο Θερμό χειροκρότημα στους πιανίστες Δ. Καρύδη και Π. Μόσχο στην συναυλία «Δύο Πιάνα σε Ρυθμούς Τζαζ»

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας